Havayolu hisselerine "aşı" dopingi

Havayolu hisselerine "aşı" dopingi

Dün sabah saatlerinde Pfizer'den gelen "bulunan aşı koronavirüse karşı yüzde 90 etkili" haberleriyle küresel piyasalar sert yükselişler sergiledi. Özellikle havayolu şirketlerinin hisseleri ise daha sert tepki gösterdi.

SAMET CAMBAZ - HABERGLOBAL.COM.TR

 

Dün sabah saatlerinde Pfizer'den gelen "bulunan aşı koronavirüse karşı yüzde 90 etkili" haberleriyle küresel piyasalar sert yükselişler sergiledi. Fakat bazı şirketlerin hisseleri daha sert yükselişler sergiledi. Bunlar "havayolu" şirketleri! Türk Hava Yolları ve Pegasus'un hisselerinin iki günlük yükselişi yüzde 20'yi aştı! 

Mart ayında koronavirüs salgının yayılmasıyla başlayan havayolu ile seyahat kısıtlamaları o denli noktaya ulaşmıştı ki bazı havayolu şirketleri havalanmayan uçaklarını park etmek için askeri arazi kiralamak zorunda kalmıştı. Uydu fotoğraflarıyla havalimanlarının adeta bir uçak parkını andırması da hafızalarda... Haziran ayından itibaren kısıtlamaların yavaş yavaş kalkmasıyla havayolu şirketleri yeniden faaliyetlerini canlandırdı. Fakat bu çok kısıtlı bir şekilde oldu. Bazı uçurulması maliyetli uçaklar garajda kalmaya devam etti. 

Dün ilaç şirketi Pfizer'den gelen haber sektör hisseleri için can damarı oldu. Pfizer yaptığı açıklamada buldukları ilaçların koronavirüse karşı yüzde 90 etkili olduğunu açıkladı. Bu gelişme havayolu hisselerinde sert yükselişlere sebep oldu. Seyahat kısıtlamaların bulunan ilaçla birlikte yavaş yavaş kalkacağı ve faaliyetlerinin artacağı beklentileriyle havayolu hisseleri dün en sert yükselen hisseler oldu. ABD borsasında işlem gören American Airlines hisseleri yüzde 15,18, Delta Airlines yüzde 17,18, SouthwestAirlines yüzde 9,80, United Airlines ise yüzde 19,85 değer kazandı. Alaska Air yüzde 19,99 değer kazandı.

Fransa merkezli Air France KLM hisseleri ilaç haberlerini yüzde 27,48 gibi sert yükselişle karşıladı. Almanya merkezli Deutsche Lufthansa AG  yüzde 19.88 değer kazandı. 

UÇAK ÜRETİCİLERİNİN HİSSELERİ SERT YÜKSELDİ

Havacılık faaliyetlerinin yeniden başlamasıyla siparişlerin artacağı beklentisiyle dünyanın en büyük uçak üreticilerinin hisseleri de sert yükseldi. Avrupa merkezli uçak üreticisi Airbus hisseleri yüzde 18,57 değer kazandı. ABD merkezli uçak üreticisi Boeing'in hisseleri dünü yüzde 13,71 yükselişle kapattı.

 

TÜRK HAVA YOLLARI VE PEGASUS HİSSELERİNDE SERT YÜKSELİŞLER

İlaç haberinin geldiği dünü tavan olarak yüzde 19'arlık yükselişlerle kapatan Türk Hava Yolları ve Pegasus hisseleri yükselişlerini bugünde sürdürüyor. Bugün satışlarla açılan Borsa İstanbul endeksine rağmen THY ve Pegasus hisseleri sert yükselişlerini devam ettirdi. Türk Hava Yolları hisseleri dünkü yüzde 19'luk sert yükselişinin ardından bugün de saat 10:42 itibariyle yüzde 7,86'lık yükselişle işlem görüyor. Pegasus hisseleri de dünkü yüzde 19'luk yükselişinin ardından bugün de yüzde 9'luk yükselişle işlem görüyor. 

 

 

Kaynak: Web Özel

havayolu hisse şirket