Patronları sadece Zoom'da gördü! Gençler ofise dönmezse nasıl terfi alacak?

Patronları sadece Zoom'da gördü! Gençler ofise dönmezse nasıl terfi alacak?

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kariyerinin başında evden çalışmaya geçen Z kuşağı böyle giderse terfi almayı rüyasında görecek. Patronlarının sadece Zoom'dan gördüğü bu çocukların ofise dönmesi gerektiğini düşünenler hiç az değil.

Pandemi ile birlikte pek çok şirket evden çalışmaya başladı. İş yeri insanın hayatının büyük bir kısmını geçirdiği alan. Ofisi evle değişmek bu anlamda pek çok insanın tüm hayatının, rutinlerinin değişmesine sebep oldu.

İngiltere Hazine Bakanı Rishi Sunak şirketler yavaş yavaş ofislerine geri dönerken özellikle genç çalışanların tam zamanlı ofislerde olmasını istiyor. Sunak LinkedIn’den yaptığı paylaşımda, “Eğer stajımı Zoom’dan veya Teams’ten yapsaydım iş dünyasında bugün kurduğum güçlü ilişkileri kuramazdım” değerlendirmesinde bulundu.

Abrdn PLC’nin CEO’su Stephen Bird’de genç bir çalışan için Zoom’da fark edilmenin çok zor olduğunu söylüyor. İngiltere Hazine Bakanı’nın bu sözleri kendilerine daha fazla zaman ayırmak için evden çalışmayı seven genç kuşağın tepkisini çekti.

Peki Z kuşağı ofislere dönmek istiyor mu? Aslında diğer yaş grupları gibi onlar da hibrit bir modelde çalışmayı yeğliyorlar. 4400 yetişkinle yapılan bir ankete göre 18-24 yaş arası çalışanların yüzde 70’i hibrit çalışmayı istiyor. Bu oran yaş grubu 25-34’e çıktığında da yüzde 70 olurken 35-44 arası yüzde 67’ye 45-54 arası ise yüzde 65’e düşüyor.

HEPSİNİN EVDE BİR ALANI YOK

Z kuşağının tamamen evden çalışmak istememesinin sebeplerinden biri de hepsinin evlerinde kendilerine ait bir odası olmaması. Küçük bir evin içerisinde çalışmak genç insanlar için iş stresi ile birlikte endişe ve depresyona sebep olabiliyor.

Morgan Stanley’in son anketine göre artık bankalar stayjer alırken bile stajyerler ilk önce kaç gün evden çalışma olduğunu soruyor.

Şurası da bir gerçek gözden ırak olan gönülden ırak oluyor. Eğer genç bir çalışan kariyerinde ilerlemek istiyorsa ofiste geçirdiği zamanın önemi büyük. Stanford Üniversitesi’nden Nicholas Bloom, 2014 yılında Çin’de 250 ofis çalışanı ile bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışanların yarısı işten yarısı evden çalışırken evde çalışanların verimlerinde gözle görülür bir artış oldu. Ofiste çalışanların ise evdekilere göre terfi alma şansı yüzde 50 yükseldi.

DURUMUN FARKINDALAR

Aslında bakarsanız biraz evden biraz ofisten çalışmak isteyen Z kuşağı da evden çalıştığı zamanların kariyerleri üzerinde negatif etkisi olduğunun farkında. 4400 yetişkin ile yapılan ankete göre 18-24 yaş arasında çalışanların yüzde 48’i ofise gitmemenin kariyerleri üzerinde negatif bir etkisi olacağının farkında.

Genç insanları ofise dönmeleri konusunda talimat vermektense onların ofise dönmek isteyeceği bir çalışma atmosferi ortaya koymak gerekiyor.

EN VERİMLİSİ HAFTADA İKİ GÜN EVDEN Mİ?

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası'nın (ÇEİS) 3 bin 265 katılımcı ile yaptığı ankete göre çalışanların yüzde 62'si, evden çalışmanın kendilerini memnun ettiğini ifade etti. ÇEİS Genel Sekreteri Dr. Serdar Şardan, “Araştırma sonuçları, hem çalışanlar hem de yöneticiler açısından ‘haftada 2 gün uzaktan çalışma'nın en verimli model olduğunu ortaya koyuyor. Sektör çalışanlarımızın çeşitli talepleri ve gelişim istedikleri alanlar da bulunuyor” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nda çalışan Doktor Zübeyr Özçelik’in Ankara’da kamu kurumlarından birinde bir çağrı merkezinde çalışan 26 operatörle yaptığı çalışmaya göre operatörlerin evden çalıştıkları zaman verimlerinin daha arttığı gözlendi. Özçelik çalışmasının sonuç kısmında şu ifadeleri kullandı: Ayrıca çalışanlar evden çalışma sayesinde aile, çevre ve kendilerine daha fazla zaman ayırabildiğini belirtmişlerdir. İşte verimlilik esas alındığında çalışanın sosyal hayatındaki başarısı ve kendini görebilme fırsatı önemli unsurlar arasında yer almaktadır.

TÜRKİYE'DEKİ BAZI UYGULAMALAR

Öte yandan Türkiye’de pek çok firma evden veya hibrit çalışmayı kalıcı bir hale getirdi. Allianz Türkiye evden çalışmayı kalıcı hale getirirken Türkiye’nin en büyük holdingi Koç Holding 35 bin personelini kalıcı olarak evden çalışmaya geçirdi.

Kaynaklar: Bloomberg, Sözcü, Koç Holding, Anadolu Ajansı