Gelire Endeksli Senet'te talep toplama başladı!

Ekonomi haberleri

Gelire Endeksli Senetlerin arzı için süreç bugün başlıyor. Talepler üç kamu bankası aracılığıyla toplanacak. Yatırımcılar en az 1000 lira tutarında talepte bulunabilecek. Talep toplama işlemi bir hafta sürecek.

Gelire Endeksli Senetlerin arzı için süreç bugün başlıyor. Talepler üç kamu bankası aracılığıyla toplanacak. Yatırımcılar en az 1000 lira tutarında talepte bulunabilecek. Talep toplama işlemi bir hafta sürecek.

Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senetleri (GES) bugün yatırımcıların talebine sunuluyor. Başvurular kamu bankaları aracılığıyla gerçekleşecek.

Bu bankalar, Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbank.

3 AYDA BİR KUPON ÖDEMESİ YAPILACAK

24 Haziran'da yatırımcıların hesaplarına aktarılacak senetler, dönemsel bazda yatırımcısına yüzde 5,32 oranında getiri sağlayacak. GES'lerin yıllık bileşik getiri oranı ise yüzde 23,04 olacak.

Yatırımcıya 6 ay vadeyle sunulan senetlerde üç ayda bir kupon ödemesi yapılacak. Senetlerin ilk kupon ödeme tarihi ise 23 Eylül olacak.

Talep toplama süresi bir hafta olacak olan Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senetleri’nde üçer aylık periyodlarda kupon ödemeleri yapılacak. 24 Haziran’da talep toplama sona erecek ve hak sahibi olanların hesaplarına senetler aktarılacak. Dönemsel olarak yüzde 5.32 getiri sağlayan GES yıllık bileşik getirisi yüzde 23.04 olacak. İtfa tarihi ise 23 Aralık 2022 olarak belirlendi.

GES NEDİR?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve yatırımcıların Türk lirası cinsi varlıklara yönelimlerinin teşvik edilmesi amacıyla Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senetleri (GES)  ihraç edileceğini açıkladı.

GES getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) gelirlerine endeksli olacak.

Yeni uygulamada, üç ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesi önlenecek.

Bununla birlikte, GES'lere konu KİT'lerden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sunulacak.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Gelire Endeksli Senet senet