Gazprom, Bulgaristan ve Polonya'ya gaz akışını durdurdu

Ekonomi haberleri
Gazprom, Bulgaristan ve Polonya'ya gaz akışını durdurdu

Gazprom, rubleyle ödeme sistemine uymadıkları için Bulgaristan ve Polonya'ya doğal gaz sevkiyatını tümüyle durdurduğunu açıkladı. AB ile Rusya'dan karşılıklı açıklamalar geldi.

Rusya'nın enerji devi Gazprom, Ruble ile ödeme sistemine uymadıkları gerekçesiyle Bulgaristan ve Polonya'ya gaz akışını tamamen durdurduklarını açıkladı.

Polonya ve Bulgaristan, 24 Şubattan bu yana süren Ukrayna saldırısı sonrası doğalgaz tedariği kesilen ilk avrupa ülkeleri oldu. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "düşman" sınıfına soktuğu ülkelerin Rusya'ya doğalgaz ödemelerini Ruble ile yapmaları için bilgilendirileceğini söylemişti.

Polonya, ruble ile ödeme yapmayacağını açıklayan ülkelerden biri oldu. Polonya, Gazprom ile olan sözleşmesini uzatmamayı değerlendiriyordu. 

BULGARİSTAN ENERJİ BAKANLIĞI: ÖDEMELERİ YAPTIK

Enerji Bakanı Aleksandr Nikolov Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, Bulgaristan'ın Rusya'ya Nisan ayı için gaz teslimatları için ödeme yaptığını ve gaz arzını durdurmanın Gazprom GAZP.MM ile mevcut sözleşmesinin ihlali olacağını söyledi.

Bakan, Bulgaristan'ın Avrupa Komisyonu'nun ülkeleri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talep ettiği Rus gazı için ruble ödememeye çağıran tutumunu izleyeceğini söyledi.

Nikolov, "Ticari ve yasal yükümlülüklere uyulduğundan, şu anda doğal gazın mevcut savaşta daha çok siyasi ve ekonomik bir silah olarak kullanıldığı açıktır." dedi.

AB KOMİSYONU BAŞKANI VON DER LEYEN'DEN AÇIKLAMA

AB Komisyonu Başkanı Von Der Leyen, Gazprom'un Bulgaristan ve Polonya'ya gaz akışını durdurmasının ardından bir açıklama yaptı. Der Leyen açıklamasında "Gazprom'un Avrupalı müşterilerine gaz sevkiyatını durduracağı açıklaması Rusya'nın gazı bir şantaj aracı olarak kullanma girişiminin yeni bir örneği" dedi. Der Leyen, biz her türlü senaryoya hazırız ifadelerini kullandı.

BULGARİSTAN BAŞBAKANI PETKOV: BU ŞANTAJDIR

Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, Gazprom'un gaz kesmesine ilişkin bir açıklama yaptı. Petkov, "Rusya'dan gelen gaz arzının durdurulması şantajdır" dedi.

RUSYA: RUSYA, GÜVENİLİR BİR ENERJİ TEDARİKÇİSİDİR. KİMSEYE ŞANTAJ YAPMAZ

Gazprom'un Bulgaristan ve Polonya'ya gaz akışının durdurmasının ardından AB ve Bulgaristan'dan gelen sert açıklamalara Rusya'dan yanıt gecikmedi. Rusya, güvenilir bir enerji tedarikçisi olduklarını belirterek, kimseye şantaj yapmadıklarını açıkladı.

Kremlin'den yapılan açıklama şöyle;

"Rusya, enerji alıcılarını yeni ödeme şartları konusunda önceden bilgilendirdi. Enerji alıcılarınının sadece yeni hesap açmaları gerekli, fiyatta değişiklik yok. Putin, doğal gaz konusunda AB liderleri ile görüşmeyi planlamıyor."

Rusya, kaç ülkenin Ruble ile ödeme yapmayı kabul ettikleri konusunda bilgi vermedi. 

 

Kaynak: Reuters

Gazprom Rusya polonya Bulgaristan gaz