Gaz depolamada kapasite artışı neden önemli? Bakan Dönmez: Tabiri caizse bir süpermarket olacak

Ekonomi haberleri Fatih Dönmez

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Avrupa'nın en büyük doğal gaz deposu olan Silivri'deki tesise ilişkin, açılış öncesinde Haber Global'de açıklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Haber Global'de Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi'nin kapasite artışına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Dönmez'in açıklamaları:

Yüksek çekişin olduğu anlarda artan talebi karşılamak için depo olmazsa olmaz. Tedarik sürekliliği için de önemli. 2018'de bir kararla bu kapasiteyi daha da artırmak amacıyla yola çıktık. Bugün de birazdan Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle hizmete alacağız. 4.6 milyar metreküpe çıkacak.

Depodan günlük olarak sisteme basılan gazda da 3 kata yakın artış yapıyoruz. Bu tesisimiz 75 milyon metreküpe kadar gazı geri üretebilecek. Tek başına ülkedeki talebin 4'te birini karşılayabilecek düzeydedir, hem de kış aylarında. Son derece kritik bir proje. Zamanında bitirdik. Rüzgar türbini var. Elektriği gazdan değil, rüzgardan elde ediyoruz. Binalarımızın, ofislerimizin elektriğini güneş panellerinden elde ediyoruz. Son derece çevreci bir proje.

"TABİRİ CAİZSE BİR SÜPERMARKET OLACAK"

Bugün Avrupa'daki gaz piyasalarında zaman zaman tedarikçiyi, çoğu zaman da tüketiciyi rahatsız eden, oynaklığı yüksek bir piyasa ile karşı karşıyayız. Biz bu merkezle daha öngörülebilir, istikrarlı, herkesin güven duyabileceği bir pazar haline getirebileceğiz. Tabiri caizse bir süpermarket olacak. Ürününü getirecek herkes, alıcılarla buluşacağız.

Kaynak: Haber Global TV

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez silivri