Fransa ve ABD vergi anlaşması imzaladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin ABD ile vergi anlaşması imzaladığını açıkladı. Fransanın teknoloji devlerine vergi uygulama kararına ABD, "Fransız şarabına vergi" resti çekmişti

Fransa'nın teknoloji devlerine ek vergi uygulayacağını açıklamasının ardından ABD Başkanı Trump'ın "Fransız şarabına vergi" resti çekmişti. G7 iki ülke arasındaki vergi krizini çözdü. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ABD ile vergi anlaşması imzaladıklarını açıkladı.

Fransa Ulusal Meclisi, bu yılın temmuz ayı ortasında Google, Apple, Facebook, Amazon gibi internet devlerinin ülkede elde ettiği gelir üzerinden vergilendirilmesini öngören yasa tasarısını onaylamıştı.

Tasarı, Senatoda kabul edilmesinin ardından, Ulusal Mecliste de onaylanmasıyla yasalaştı. Yasaya göre internet devlerinin Fransa'da elde ettiği gelir üzerinden yüzde 3 oranında vergilendirilmesine karar verildi. 

Verginin, cirosu küresel ölçekte 750 milyon avro ve Fransa içinde de 25 milyon avro olan şirketlere uygulanması bekleniyordu. Google, Amazon, Facebook, Apple, Instagram gibi yaklaşık 30 şirkete uygulanacak vergiler Fransa'ya bu yıl 400 milyon avro, gelecek yıl ise 650 milyon avro gelir getirmesi bekleniyordu. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iki yıl önce yaptığı açıklamada, uluslararası internet şirketlerinin, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde elde ettikleri gelir üzerinden vergilendirilmesi gerektiğine işaret ederek, "Oyunun kurallarına uymayan internet devlerine ilişkin daha etkili düzenlemeler istiyoruz." demişti.

Macron Trump Google facebook apple Fransız şarabı G7