Fiyatı tavan yaptı! Geçen yıla oranla yüzde 200 artış
Havaların soğuması ile birlikte başta kan deposu olarak bilinen ciğer olmak üzere sakatata vatandaşların talebi arttı. Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, sakatat fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 200'e yakın arttığını belirtti.
Türkiye’deki hayvan varlığı hakkında bilgi veren Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, “TÜİK açıklamasına göre 55-60 milyon arasına küçükbaş, 17-18 milyon arasında da büyükbaş hayvanımız var. Hayvan varlığında bir sıkıntımız yok. Provokatörler her sene yılbaşı ve bayramlarda çıkarak hayvan olmadığını söyler. Hayvan yetiştiriciliği büyük firmaların eline geçti, küçük üreticilerin yüzde 70’i üretimi bıraktı.
Bırakınca büyük firmaların eline geçti, bunlar da istedikleri gibi fiyatları belirliyorlar. Bir bakıyoruz pazartesi bir fiyat, çarşamba bir fiyat, cuma günü bir fiyat söylüyorlar. Böyle bir fiyat olmaz. Küçük üreticinin ve esnafın payına düşen bir şey yok. 15-20 bin hayvanı olan var, onlar köşeyi döndü. Bizim üreticinin bir çiftliği var, onun 10 çiftliği var. Devletin hayvan getirerek küçük işletmelere vermesi gerekir” ifadelerine yer verdi.
"Antalya’da 1 hafta önce 250 TL'ye aldığımız kuzuyu 290 TL'den alıyoruz"
Türkiye’nin gündemini et belirliyormuş gibi bir algının olduğunu belirten Yardımcı, “En az zam gelen temel gıda maddesi ettir. 6-7 kişinin eline bu piyasa bırakılmamalıdır. Kota ise kotayı kaldıracaksın, önce küçük işletmelere vereceksiniz. Bu fırsatçılığa devletimiz müsaade etmeyecektir. Biz her şeye rağmen mesleğimizi yapmaya devam ediyoruz. Akrabasının üzerine 50 tane şirket açarak onlar adına hayvan alanlar var. Kuzunun fiyatı il il değişir. Her yerin kendine göre bir gideri var.