Fed Başkanı Powell: İyileşme ve enflasyon gelişmeleri beklentilerimizin üzerinde oldu

Fed Başkanı Powell: İyileşme ve enflasyon gelişmeleri beklentilerimizin üzerinde oldu

Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'ndaki konuşmasında, "Tahvil alımlarını azaltmaya bu yıl başlamak uygun olabilir" dedi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, "Tahvil alımlarını azaltmaya bu yıl başlamak uygun olabilir. Tahvil alımlarında azaltım doğrudan faiz artırım zamanlaması sinyali değil" dedi.

Salgından toparlanmanın hızının beklentileri aştığını belirten Jerome Powell, "Pandemi sonrası toparlanma eşit olmadı. Dayanıklı tüketim mallarında arzın üstünde artan talep enflasyonu yükseltti" şeklinde konuştu.

Delta varyantının risk oluşturduğunu ancak hedefe ilerlediklerini ifade eden Powell, "Fiyat artışları belli başlı ürünlerde yoğunlaşıyor. Dayanıklı tüketim mallarında da fiyat baskısı azalacak. Ücret artışları verimlilik üzerinde kalırsa fiyat artışları görülebilir" dedi.

Fed Başkanı Powell'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

"Fed politikası şu anda iyi konumlanmış durumda. Benim görüşüme göre enflasyon için önemli ilerleme kriteri karşılandı. Maksimum istihdama doğru net bir ilerleme var. Temmuz toplantısında bu yıl içinde varlık alımlarının azaltılmasına başlanmasının iyi olabileceğini düşündüğümü ifade ettim. Temmuz toplantısında bu yana istihdam konusunda daha fazla ilerleme oldu, bununla beraber delta varyantı da daha fazla yayıldı. Gelen verileri ve gelişen riskleri değerlendirirken dikkatli olacağız. Varlık alımının azaltımı ve hızı faiz artırımının zamanlaması konusunda doğrudan bir işaret içermeyecek. Yüzde 2 enflasyona sürdürülebilir temelde ulaşılıp ulaşılamadığını zaman söyleyecek. Bugünkü zorluklara rağmen ABD ekonomisini pandemi öncesindekine benzer istihdama giden bir patikada. İstihdam şartları iyileşiyor, ancak hala karmaşık Maksimum istihdama doğru devam eden ilerleme için görünüm iyi. Eğer yüksek enflasyon ciddi bir endişe haline gelir ise, Fed kesinlikle buna yanıt verir, enflasyonun hedefimiz ile tutarlı hale geri dönmesini sağlayacak araçları kullanır. Uzun vadeli enflasyon bekleyişleri genel olarak yüzde 2 hedefi ile tutarlı. Yüksek enflasyonr rakamlarının geçici olduğunun kanıtlanması büyük olasılık. Uzun vadeli enflasyon bekleyişleri genel olarak yüzde 2 hedefi ile tutarlı. Yüksek enflasyonr rakamlarının geçici olduğunun kanıtlanması büyük olasılık."

Kaynak: Haber Global TV

FED dolar tahvil abd ekonomisi