EYT için en son kim ne söyledi?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın merakla beklediği EYT düzenlemesi için geriye sayım başladı. Yakında TBMM'ye gelmesi beklenen düzenlemeye dair en son kim ne söyledi? Hepsini derledik...
EYT'de karar günü... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde EYT toplantısı yapılıyor. Toplantının ardından saat 19:00 sıralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklama yaparak düzenlemenin detaylarını duyuracak.
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili konunun, yeni bir yaş şartı getirilmeden çözüme kavuşturulmasından yana olduklarını dile getirdi.
İstanbul Sanayi Odası (ISO) Başkanı Erdal Bahçıvan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda kısa vadeli olduğu kadar orta ve uzun vadeli etkilerini de dikkate almak gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin sosyal güvenlik politikasında çok dikkatli olması lazım. Geçmiş yıllarda bunun acılarını maalesef çok çektik." dedi.
Sürdürülebilir olan ve kendini geliştirebilen bir sosyal güvenlik sisteminin hem bugün çalışan insanların hem mevcut emeklilerin ve asıl yarınların güvencesi gençler için çok önemli olduğunu vurgulayan Bahçıvan, "EYT konusunda alınacak olan kararların gelecek nesiller tarafından sorgulanabilecek kararlar olmaması önemli. Çünkü konu sosyal güvenlik konusu olduğu zaman, sadece bugünün gerçekleri değil, bunun gelecek yıllara ne bedeller getireceği de düşünülmeli. EYT ile ilgili bence sorgulayacağımız en önemli nokta bu." ifadelerini kullandı.
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile her görüşmesinden önce EYT'liler için umut verildiğini ancak bir açıklama olmadığını iddia ederek, "EYT'lilere buradan sesleniyoruz; kesinlikle umutsuzluğa kapılmayın. Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı söz verdi. Sonuna kadar bunun takipçisi olacağız. Onlar çıkarmazsa millet bize iktidarı nasip ettiğinde göreceksiniz 1 yıl içinde vatandaşımızın en acil sorunlarına çözüm getireceğiz." dedi.
AK PARTİ'DEN EYT AÇIKLAMASI
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, katıldığı canlı yayında "Çok ince ayrıntısına kadar çalışılması gereken bir konu. Hiç kimsenin dışarıda kaldım demeyeceği bir çalışma. Bakanlık tüm detaylarıyla bir çalışma yoluna gidiyor. Milletimizin maksimum memnuniyetini oluşturacak bir çalışma olacak. Yaş kriteri konusunda şu oldu bu oldu diyecek durumda değilim." ifadelerini kullandı.
TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamında emeklilik süreçleri belirlenirken emekliliğe hak ediş sürelerinin kademeli geçiş şeklinde dikkate alınmasını önerdi.
Böylelikle hem işletmelerin üzerinde doğacak kıdem tazminatı yükünü ve zaten kalifiye eleman sıkıntısı çeken birçok sektörde EYT nedeniyle işten ayrılan deneyimli personelin yaratacağı açığın işletmelere vereceği zararı da zamana yayma imkanı tanınacağı değerlendirmesinde bulunan Çevikel, işletmelerin üzerinde doğacak olan bu kıdem tazminatı yükünün bankalar aracılığıyla prefinansman modeliyle sağlanması gerektiğini ifade etti.
Bakan Vedat Bilgin, Haber Global'de katıldığı TV programında EYT düzenlemesine ilişkin soru üzerine, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda bu konudaki önerileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ileteceği bilgisini verdi.
"EYT'de yaş aralığı olabilir mi?" sorusunu Bilgin, "İhtimal dahilindedir, değerlendirilecektir. Dikkat ederseniz olacak demiyorum, netleşmedi." diye yanıtladı.
Bilgin, gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra son kararın verileceğini kaydederek, "İmkanlar nispetinde en kapsayıcısını yapacağımızı söyleyebilirim." ifadesini kullandı.
Bakan Bilgin, "Takvim belli mi?" sorusunu, "Ocağa varmadan biz masamızdan kaldırırız. Yani önümüzdeki hafta Meclis'e gitmiş olur." şeklinde cevapladı.
"İşverenlerin kıdem tazminatı ödemesi için Hazine destekli Kredi Garanti Fonu kefaletiyle sunulacak destek banka limitlerinden düşecek mi?" sorusu üzerine Bilgin, "Bu işverenlerin kredi limitleriyle ilgili değil. EYT'liler, emekli olmaları durumunda biliyorsunuz kıdem tazminatı alacaklar. İşverenler, onlar adına bir kredi alacaklar ama ödemeyi biz işverene değil doğrudan doğruya işçiye yapmayı düşünüyoruz." dedi.
Bilgin, "Emekli olanlar, çalışmaya devam ederlerse, aynı işçiler işlerinde çalışmaya devam ederlerse sosyal güvenlik destek primi ödeniyor. O destek primi şimdi yüksek, emekli olup çalışanları, çalıştırmasınlar diye yüksek. Onu emekli olmadan çalışanlarla aynı seviyeye getirmeyi düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
EYT'lilerin sayısına ilişkin soruya Bilgin, "Aralık başındaki rakam 1 milyon 900 bindi. Sayılar her ay artıyor. Ocak başında 2 milyonu geçebilir. 1 milyon 900 bin kişi, yaş şartı hiç konmasaydı, diğer iki şartı yani prim gün sayısını ve süresini yerine getirdiyse emekli olabilecekti. Bunların yaklaşık 400 bini memur, yaklaşık 480 bini Bağ-Kur'lular, çoğunluğu da 4A'lılar yani özel sektörde ağırlıklı olarak çalışanlar. Hiç işi olmayan, bir yerde çalışmayan ama yaşı bekleyenlerin sayısı da 274 bin kişi." yanıtını verdi.
Bilgin, yaş sınırı olması halinde EYT'lilerin aşağı yukarı yarısının bu yıl, yarısının da gelecek yıl emekli olacağını söyledi.
Habertürk canlı yayınına katılan Bakan Bilgin şunları söyledi:
"Biz görüşlerimizi paylaşıyoruz. EYT deyince 8 Eylül 1999'dan önce işe başlamış olanları kastediyoruz. Bir de bazı istisnaları var. Doğum yapmış, askerlik yapmış olanların askerlik borçlanması var. Prim gün sayısını tamamlamış olanlar 8 Eylül 1999'dan sonra işe girmişlerse EYT'yi kapsamayacak.
EYT'de yaş sınırı olup olmayacağı belli değil. Çalışmalar tamamlandıktan sonra belli olacak. Yaş sınırı olmazsa EYT'li sayısı ocak ayında 2 milyonu geçecek. Bu ay sonuna kadar Meclis'e gider, bitirmezsek ocak ayının ilk haftasında götürürüz."
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, EYT düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulundu.
DHA'nın haberine göre Oktay, "Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili sorunu da söz verdiğimiz gibi yıl bitmeden 1-2 hafta içerisinde çözeceğiz" dedi.
Bakan Nebati, KGF için takvimin netleştiği bilgisini vererek, "14 başlıkta bir KGF paketimizi ayrıntılarıyla paylaşacağız, hazırlıklarımızı bitirdik. Biz burada enflasyondan etkilenen alt ve orta gelirdeki vatandaşlarımızı rahatlatacak adımları atacağız. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), gayrimenkul, işletme sermayesi gibi konularda önümüzdeki hafta ilan etmiş oluruz ve yılbaşından itibaren de kullanıma açmış olacağız. Ocak ayından itibaren KGF'deki bütün imkanlardan vatandaşlarımız yararlanacak." ifadelerini kullandı.
Nebati, "EYT ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ile çalışıyoruz. Herhalde bu konuda da kabine sonrası çalışma bitmiş olursa Sayın Cumhurbaşkanı'mız açıklamaları yapar. Çalışma Bakanlığımız ile bunun gerek kamu gerekse de özel sektör üzerindeki maliyetleri konusunda karşılıklı görüşmelerimizi yapıyoruz. Üretim tarafının bundan olumsuz etkilenmemesi noktasında gerek işverene gerekse de çalışana bizim tarafımızdan hangi destekler verilecekse adımlar atma noktasında hazırız. Güçlü bir bütçeyle gireceğimiz için inşallah bu konuyu yöneteceğiz." dedi.
BBP Genel Başkanı Destici, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusuna da değindiği konuşmasında, "maç içerisinde iken kural değiştirildiğini ve hak sahiplerine haklarının teslim edilmesi gerektiğini" anlattı.
Bu hakkın tesliminin de Cumhur İttifakı'na nasip olacağını söyleyen Destici, "Burada işverenlerin kıdem tazminatı endişesi var, 'Bu kadar insan bir anda emekli olduğunda, biz bunların tazminatlarını nasıl ödeyeceğiz' şeklinde. Burada da devlet, özellikle devlet bankaları aracılığıyla devreye girerek, işveren kardeşlerimizi rahatlatmalı ve böylece hem işçi hem de işveren memnuniyet duymalıdır." diye konuştu.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, EYT'liler başta olmak üzere vatandaşların birçok beklentisinin olduğunu ancak bu beklentilere rağmen AK Parti'nin grup önerisiyle Meclis'in yarın tatile gireceğini söyledi.
Sözleşmelilerin kadro beklediğine işaret eden Özel, "Şimdi Meclisi kapatıp Noel tatiline gidiyorlar. 2022 bitmeden çözeceklerdi. Hem EYT hem sözleşmeli personelde hak eden herkese hakkının şartsız verilmesi gerekir. Yeni yaş sınırları getirmek, şartlara bağlamak doğru değil." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Asgari ücreti, emeklilik düzenlemesini de kısa sürede yoluna koyacağız. Bugün bakanımla görüşüp, yarın asgari ücret konusunu da inşallah açıklayıp yoluna koymuş olacağız." dedi.
EYT düzenlemesi 2023'e sarktı... Daha önce yetkililerin Meclis'te aralık ayında görüşülebileceğini belirttiği düzenlemeye bu kez de 'tatil arası' girdi.
AK Parti’nin kabul edilen grup önerisine göre, gündemin ön sıralarına alınan tekliflerin 20, 21, 22 ve 23 Aralık günü tamamlanması, bu tekliflerin tamamlanması halinde, TBMM'nin 27, 28 ve 29 Aralık 2022 Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri toplanmaması şeklindeki önerileri kabul edildi.
Bu karara göre; TBMM 26 Aralık Pazartesi'nden başlayarak 3 Ocak Salı gününe kadar yasama faaliyetlerine ara verecek.
Böylece EYT düzenlemesinin Meclis'e gelmesi ve görüşülmesi de yeni yıla sarkmış oldu.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Bakan Nebati, AA'ya verdiği röportajda emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma çerçevesinde, işverenlerin karşılaşacağı kıdem tazminatı yüküne finansman sağlamak üzere Hazine Destekli Kefalet Sistemi kapsamında yeni bir paket hazırlığı sürecinin devam ettiğini bildirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Bayburt'ta yaptığı açıklamada "Biliyorsunuz bir de önümüzde EYT diye emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili yaptığımız çok yakında, bu ay içerisinde Meclise sunabilecek hale getireceğimiz uygulamamız var. Ekonomide sorunlar var, ekonomik sorunların sosyal yansımaları var, sosyal problemlere dönüşü var, onları biz teker teker çözerek ilerleyeceğiz. Hiç kimsenin endişesi olmasın, Türkiye büyük bir ülkedir, Türk devleti güçlü bir devlettir, Türk devleti sosyal bir devlettir ve bütün sosyal sorunları çözerek ileriye doğru yürüyen bir milletimiz var" demişti.
Bakan Bilgin, Erzurum'da konuşmuştu. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusuna ilişkin de teknik çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Bilgin, "Eskiden dijital ortamda kayıtlar tutulmadığı için özellikle özel sektörlerde çalışan sigortalı işçilerde bu çok yaygın. Bunların herhangi bir kaybı olmasın, kayıt dışında kalanların da kaydının alınması, dijital ortama aktarılması konusunda çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürüyor." demişti.
Cumhur İttifakı ortaklarından MHP'nin Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise "2018'de ne dediysek onu şu anda yapıyoruz. 3600 ek gösterge konusu bizim programımızda vardı, EYT vardı, sözleşmeli statüde çalışanlara kadro vardı. İktidara verdiğimiz destekle Cumhur İttifakı olarak bunların hepsi tek tek hayata geçti, hayata geçmeye devam ediyor" diye konuşmuştu.
HAK-İŞ ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan da 17 Aralık'ta EYT'den bahsetti. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sorununun bir an evvel çözülmesi gerektiğini de dile getiren Arslan, "EYT için 'mezarda emeklilik' dedik. Geç de olsa çözüm ufukta gözüktü. 8 Eylül 1999 öncesi işe giren işçilerin emeklilik haklarının iade edileceği bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz." dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ertuğrul Soysal ise aynı gün, "Bir ay sonra artık EYT sorununu konuşmayı bırakmış olacağız." diyerek şunları söylemişti:
"İşin teknik detaylarına vakıf olmadan yapılacak eleştiriler gerçekçi ve yapıcı olmayacaktır. Yaş şartı olmadığında emekli olabileceklerin sayısı 1,6 milyon civarında. Bu sayı daha artacaktır. Bu nedenle emeklilerimizin hem kamu bütçesine hem de işverene getireceği ilave yükü doğru hesaplamak ve buna göre aksiyon almak durumundayız. Bakanlık olarak hedefimiz, yıl bitmeden çalışmalarımızı tamamlamak, Meclis'e sunmak yönünde. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu yönde açıklamaları oldu. Öyle inanıyorum ki bir ay sonra biz artık EYT sorununu konuşmayı bırakmış olacağız."