Evde bakım parası almak için aranan şartlar neler? 'Evde bakım maaşı' 2022 ne kadar oldu?

Evde bakım parası almak için aranan şartlar neler? 'Evde bakım maaşı' 2022 ne kadar oldu?

Asgari ücrete zam oranının açıklanmasıyla evde bakım maaşı ne kadar oldu sorusu aranıyor. Ödemeler aylık olarak yapılıyor ve bakiye sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Peki, Evde bakım maaşı ne kadar oldu? Temmuz 2022 Evde bakım maaşı ne zaman yatacak, bayramdan önce yatar mı?

Evde bakım maaşı 2022 zammı, asgari ücrete yapılan zam oranının açıklanmasından sonra belli oldu. Geçtiğimiz dönemlerde açıklanan asgari ücret oranı ile beraber evde bakım maaşı da artmış oldu. Evde bakım maaşı önceki dönemde1798'den 2706'ya yükselmişti... Asgari ücrete yapılan ara zammın ardından evde bakım maaşı bir kere daha yükselecek. Bu maaşı alanlar 'Bayram öncesi evde bakım maaşı yatar mı?' sorusuna da yanıt aramakta. İşte evde bakım maaşı ile ilgili detaylar...

EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU?

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Kabine Toplantısı ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamalar toplum içerisinde büyük bir heyecanla bekleniyordu. Gelen açıklamaya göre zamlı memur maaşlarının, yaşlı ve engelli aylıklarının bayramdan önce ödeneceğini duyuruldu. Böylece 9 Temmuz günü başlayacak bayramdan önce aylıklar hak sahiplerinin hesaplarında olacak.

İşte o açıklama...

Evde bakım maaşı asgari ücrete göre hesaplanıyor. Evde bakım maaşı 2706'dan 3340'a yükseleceği düşünülüyor.

EVDE BAKIM MAAŞI NE ZAMAN YATACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Memurların Temmuz ayı bayram maaşlarının Kurban Bayramı öncesinde zamlı haliyle ödeneceğini ifade etmek istiyorum. Yaşlı ve engelli bakım projemizi milli programa dönüştürmektir. Yaşlı ve engelli vatandaşlarımızın ev temizliğinden kişisel bakıma kadar tüm ihtiyaçlarını karşılayacağız. Yaşlı ve engelli aylıkları da bayram öncesi ödenecektir." ifadelerini kullandı.

KİMLER EVDE BAKIM MAAŞI ALABİLİR?

Evde bakım maaşı yardımından yararlanmak için de en az yüzde 50 engelli ve ağır engelli olunması ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerindeki bakım hizmetleri değerlendirme heyetince bakıma ihtiyacı olan kişinin engelli olduğunun tespit edilmesi lazımdır. Sağlık kurulu raporunda mutlaka ‘ağır engelli’ ibaresinin yer alması gerekiyor.

evde bakım maaşı şartları

Yüzde 50’den daha düşük engelli olanlara ise evde bakım maaşı ödemesi yapılamıyor. Bu yardımdan hane içindeki kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının üçte ikisinden daha az olan kişiler yararlanabiliyor.

Bu konuda son yapılan değişikliklerle de üvey akrabalar da evde bakım parası alabiliyor. Yine yapılan değişiklikle engelli oranına bakılmaksızın, 18 yaşının altındaki çocuklar için engelli sağlık raporunda ‘özel koşul ya da çok özel koşul gerektirir’ ibaresi yer alıyorsa, engelli yakını evde bakım yardımından faydalanabilir. 18 yaşının üstündekiler içinse, raporda ‘tam bağımlı’ ifadesi yer alıyorsa, yine engelli yakını yardım alabiliyor.

Evde Bakım Maaşı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Evde bakım aylığı ödemelerinin hesabınıza yatıp yatmadığını e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. TC kimlik numaranız ile e-Devlet şifrenizi kullanarak giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" yazan yere tıklayabilirsiniz.

SMS ile Sorgulama Nasıl Yapılır?

Maaşlarını Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747'e sms atarak sorgulayabilirsiniz.

Evde bakım maaşı için müracaat nereye ve nasıl yapılır?

Evde bakım maaşı başvurusu, illerde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne, ilçelerde Sosyal Hizmet Merkezleri’ne yapılır. Engelli bireyin yakını bu başvuruyu yapar. Gerekli belgeler:

- Başvuru dilekçesi,

- Engelli kişinin engelli raporu,

- Engelli kişinin ve bakım verecek kişinin kimlik fotokopisi ve aslı, adrese dayalı sistemde hanede kimlerin yaşadığının beyanı (ikametgâh adres belgesi).

- Hanede yaşayanların gelir durumunu gösterir maaş bordrosu, varsa kira gelir beyanı, mal durumunu gösterir belgeler,

- Engelli kişiye ait iki adet resim,

- Engelli kişi okuyorsa öğrenim belgesi,

- Engelli birey için vasi kararı varsa vasi belgesi, anne ve baba boşanmış ise mahkeme kararı gerekmektedir. Burada boşanma gerçekleşmemiş, ebeveynlerden biri evden ayrı yaşıyor olsa da ayrı yaşayan ebeveynin de geliri beyan edilecektir.

Kaynak: Haber Global TV

evde bakım parası şartları