Enflasyonda yıl sonu tahmini anketlere yansıdı
Reuters'ın toplam 31 katılımcı ile 15-20 Nisan tarihlerinde gerçekleştirdiği yıl sonu enflasyonu anketi sonuçlandı.
Reuters'ın toplam 31 katılımcı ile 15-20 Nisan tarihlerinde gerçekleştirdiği anketteki medyan tahmine göre TÜFE'nin yılsonunda yüzde 55.5 seviyesine inmesi beklenirken tahminler yüzde 43.7 ve yüzde 66 arasında geniş bir bantta yer alıyor. Ocak ayında yapılan ankette yıl sonu tahmini yüzde 26.8 seviyesindeydi.
Anketteki medyan tahmine göre enflasyonun 2023 sonunda bile ancak yüzde 24.9 seviyesine inmesi beklenirken bu rakam yetkililerin 2023'te tek haneli enflasyona ulaşılacağı öngörülerinin çok üstünde bulunuyor.
Reuters anketine göre enflasyon düşmeden önce üçüncü çeyrekte zirve yapacak. Ocak ayında yapılan bir önceki ankette 2022 üçüncü çeyrek sonu için enflasyon beklentisi yüzde 38 seviyesinde yer alırken bu ankette tahmin keskin artışla yüzde 67.5'e yükseldi. Üçüncü çeyrek sonu için tahmin aralığı ise yüzde 60 ile yüzde 80.2 bandında yer alıyor.
Enflasyon enerji, ulaştırma ile gıda ve konut kalemleri öncülüğünde Aralık ayından beri keskin yükseliyor.
Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz Eylül'den beri haftalık repo faizini 500 baz puan indirerek yüzde 14 seviyesine çekmişti. Faiz indirimleri ise TL'nin dolar karşısındaki düşüşünü hızlandırarak geçtiğimiz yıl yüzde 44 değer kaybetmesine yol açmış dövizle fiyatlanan ithal girdiler enflasyonu körüklemişti.
Anketteki medyan tahmine göre TCMB'nin haftalık repo faizinin 2023'ün sonuna kadar yüzde 14 seviyesinde sabit kalması beklenirken, bazı tahminler aynı dönemde politika faizinin yüzde 27'ye kadar çıkmasını bazıları ise 50 baz puan düşerek yüzde 13.5 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyor.
Hükümetin faizleri düşürerek büyümeyi hızlandırma politikasına rağmen bazı ekonomistler TCMB'nin gelecekte tekrar yön değiştirerek sıkılaştırmaya gitmek zorunda kalacağı görüşünde. Ancak hem faiz artışı hem de faiz düşüşü beklentileri azınlıkta kalıyor.
Çok yüksek seviyelere ulaşan enflasyona ile ekonomistlerin ve muhalefetten gelen eleştirilere rağmen Erdoğan, hızlı faiz indirimlerini talep ederek büyüme, istihdam ve ithalatı desteklemek istediğini ekonomiye ilişkin konuşmalarında tekrar ediyor.
Credit Suisse analisti Berna Bayazıtoğlu "Şubat sonu bölgesel krizin başlamasından önce bile Türkiye'nin makro görünümüne Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşleri çerçevesinde şekillenen alışılmışın dışındaki politikalar sebebiyle önemli oranda belirsizlik hakimdi." dedi ve ekledi:
"Güvenilir politikalar olmadıkça Türkiye'nin makro görüş mesafesi ve öngörülebilirliği düşük kalacak, bu sebeple de temel tahminlerimizde yanılma payı normalden daha fazla oluyor."
Yetkililer, son aylarda Türkiye'nin en büyük ekonomik sorunun cari açık olduğunu ifade ederken yeni ekonomik programı bu sorunu iyileştireceği görüşündeler.
Ancak ekonomistler artan enerji fiyatlarının etkisiyle cari açığın 2022 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 4.4'ü civarında seyretmesini, 2023'te ise yüzde 2.8 seviyesinde şekillenmesini bekleniyor. Ocak ayındaki ankette bu tahminler sırasıyla yüzde 2.1 ve yüzde 2.3 seviyesindeydi.
Anketteki 37 katılımcının cevap verdiği tahminlerin medyanına göre GSYH büyümesinin 2022'de yüzde 3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. 2023 yılında yüzde 3.3 ve 2024 yılında ise yüzde 4 olması bekleniyor. Anketteki büyüme tahminleri de hükümetin hedeflerinin altında büyümeye işaret ediyor.
Kaynak: Reuters