Enflasyonun şubat ayında yüzde 65'i aşması bekleniyor

Reuters
Ekonomi haberleri Enflasyon
Enflasyonun şubat ayında yüzde 65'i aşması bekleniyor

Gıda ve hizmet fiyatlarında yaşanan artışlarla Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Şubat ayında aylık yüzde 3.7 artması, yıllık TÜFE'nin ise yüzde 65.7 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Gıda ve hizmet fiyatlarında yaşanan artışlarla Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Şubat ayında aylık Yüzde 3.7 artması, yıllık TÜFE'nin ise Yüzde 65.7 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Reuters'ın 14 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, enflasyonun 2024'ün sonunda ise Merkez Bankası'nın (TCMB) Yüzde 36 tahminlerinin oldukça üstünde Yüzde 42.7 seviyesinde bekleniyor.

Reuters anketinde Şubat'ta yıllık enflasyon tahminleri Yüzde 65.1 ila Yüzde 67.4 arasında bulunurken, aylık tahminler ise Yüzde 3.3 ila Yüzde 4.1 aralığında şekilleniyor. Ankette yılsonu tahmin aralığı ise Yüzde 35 ve Yüzde 45 aralığında seyrediyor.

Ekonomistler, aylık enflasyondaki yükselişin özellikle gıda, ulaştırma gibi sektörlerdeki fiyat artışlarının yanı sıra asgari ücrete sene başında yapılan Yüzde 49 oranındaki zammın hizmet sektöründeki fiyatlara sarkan etkisi olduğunu değerlendiriyor.

Ekonomi yönetiminin geçici olarak nitelendirdiği yıl başında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle Ocak ayında TÜFE aylık Yüzde 6.7 ile belirgin bir artış gösterirken yıllık olarak Yüzde 64.86 seviyesinde gerçekleşmişti.