Enflasyonun eylülde yüzde 60'ı aşması bekleniyor

Ekonomi haberleri
Enflasyonun eylülde yüzde 60'ı aşması bekleniyor

3 Ekim Salı günü TÜİK'in açıklayacağı eylül ayı enflasyon rakamlarında beklentiler belli oldu. Enflasyonun eylül ayında Türk Lirası'ndaki değer kaybının etkisiyle yeniden yüzde 60'ın üstüne çıkması bekleniyor.

3 Ekim Salı günü TÜİK'in saat 10:00'da açıklayacağı eylül ayı enflasyon rakamlarında beklentiler belli oldu.

Hem Reuters hem de Anadolu Ajansı'nın anketlerinde enflasyonun eylül ayında Türk Lirası'ndaki değer kaybının etkisiyle yeniden yüzde 60'ın üstüne çıkması bekleniyor.

ANADOLU AJANSI ANKETİ

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 5,0 artmasını bekliyor.

Ankete 12 ekonomist katıldı. 

Ankete göre, ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 5,0 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin eylül ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 4,05 ve en yüksek yüzde 9,0 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 5,00) göre bir önceki ay yüzde 56,37 olan yıllık enflasyonun yüzde 61,91'e çıkacağı hesaplanıyor.

Öte yandan, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi eylülde yüzde 65,50 oldu.

REUTERS ANKETİ 

Seçimlerin ardından TL'de yaşanan değer kaybının birikimli etkisi ve vergi artışlarıyla TÜFE'nin Eylül'de aylık yüzde 4.9 artması, yıllık bazda ise yükselişine devam ederek yüzde 61.7'ye çıkması bekleniyor.

Reuters'ın anketine katılan 10 ekonomistin aylık TÜFE tahminleri yüzde 3.7 ila yüzde 6.2 artış bandında yer alırken, yıllık tahminler ise yüzde 60 ila yüzde 63.7 arasında bulunuyor.

Reuters anketinde yılsonu enflasyon tahmin medyanı yüzde 68.5 seviyesinde bulunurken, tahminler yüzde 66.45 ila yüzde 72 bandında yer alıyor. Ağustos ayında yapılan ankette yılsonu tahmin medyanı yüzde 55.7 seviyesindeydi.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

TÜİK enflasyon Reuters Anadolu Ajansı