En düşük emekli maaşı 10 bin lira mı olacak? Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır canlı yayında anlattı

Zam Asgari ücret Emekli

Meclis 9 günlük bayram molasının ardından mesaisine tekrar başlıyor. Memur ve emeklilerin maaş zamlarına yönelik düzenlemenin bu hafta Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.

Asgari ücretin 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414, net 11 bin 402 liraya yükseltilmesi sonrası, gözler emekli maaşları ile memur maaşlarında masadaki formüllere çevrildi.

Beklentiler şekillenmeye başladı. Haber Global ekibi, memur ve emekli maaşında formülleri, Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır ile değerlendirdi. En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte detaylar...

Emeklilerin 2023 Temmuz ayında alacakları zamlı maaşları 5 Temmuz'da açıklanacak enflasyon rakamlarının ardından netleşecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de kademeli zam formülü var. 

Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır Haber Global canlı yayınında yaptığı açıklamada, ''En düşük memur maaşı 22 bin TL olacak. Memur ve emekli maaşında beklentiler oldukça yüksek. Bunun yanında 5 bin lira gibi bir seyyanen zam ve yüzde 30 civarında bir artış ile 22 bin liraya tamamlanacak. Yani yüzde 86 civarında bir artış ile en düşük maaşın 22 bin lira olacak.

Emeklilerde de zam farkı ve refah payını bekliyorlar. Yüzde 30 oranında bir artış gelirse, en düşük emekli maaşının 10 bin lira yapılması da söz konusu olacak.

Yüksek maaşların aynı kalması sorunu için de emekli maaşlarının kademeli olarak yükseltilmesi formülü masada olacak.

Kademeli formülde, 10.001-15.000 TL arasında maaş alan emeklilere, yüzde 45, 15.001-20.000 TL arasındaki emekli maaşı alanlar ise yüzde 40'lık bir artışla emekli maaşını alacak, 20.001 ve üzeri maaş alanlara yüzde 35'lik bir zam olası.

En düşük emekli maaşı benim beklentim dahilinde 10 bin TL bandında olacak.'' dedi.

Kaynak: Haber Global TV

2023 Temmuz zammı Emekli maaşı memur maaşı enflasyon Mert Nayır