En değerli bitkinin hasadı devam ediyor: Kilosu 450 bin lira olacak!
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde her yıl ağustos ayında ekimi yapılan safranın hasadı devam ediyor. 44 çiftçi tarafından 100 dekar alanda yetiştirilen bu değerli bitki, boya, yemek, kozmetik ve ilaç sektörlerinde kullanılıyor. 80 bin çiçekten yalnızca yarım kilogram safran elde ediliyor
Her yıl Ağustos ayında ekimine başlanan, Ekim ve Kasım'da mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan 15-30 santimetre uzunluğundaki safran, ilçede 44 çiftçi tarafından 100 dekar alanda yetiştiriliyor.
Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi sektörlerde kullanılan safranda üreticilerin hasat mesaisi devam ediyor.
Safran üreticisi İsmail Yılmaz, safran hasadının yaklaşık 20 gün daha devam edeceğini söyledi.
Havaların serin seyretmesi nedeniyle çiçeklenmenin erken başladığını aktaran Yılmaz, "27 dönümde safran üretiyorum. 20 kilogramın üzerinde bir hasat bekliyorum. 2023'te 320 bin liradan sattık kilogramını, 2024'te bu 400-450 bin lira olacak" dedi.
Yılmaz, safran tarlalarının, Safranbolu turizminin yeni destinasyonu haline geldiğini dile getirerek, "Safrana meraklı insan çok. Safranbolu zaten turizmiyle yeterli misafiri çekiyor. Safran tarlalarını görmek isteyenler dolayısıyla bu misafir sayısı daha da artıyor. Safranbolu safranı, Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili almasından sonra dünyada bilinir hale geldi. Bunun etkisi çok büyük. İlçemize safranı görmeye gelen çok sayıda misafirimiz var. Gelen misafirler burada birkaç gün kalıp bizimle çiçek topluyor, fotoğraf çekiyor. Kokusu çok güzel safranın, bunun için bile gelen ve kalan oluyor" diye konuştu.
Ankara'dan safran tarlasını gezmek için gelen Emre Yağlı, ilk kez böyle bir deneyim yaşadığını anlatarak, "Doğayla iç içe güzel bir ortam. Alışık olmadığımız güzel renkler var burada. Güzel bir deneyimdi bizim için" ifadesini kullandı.