Emeklinin hayatta kalma mücadelesi: 2 bin 500 TL ile yaşanır mı?
Tüm veriler emeklilerin yoksulluk sınırının altında bir maaşla geçindiğini gösteriyor. En düşük emekli maaşı 2 bin 500 lira oldu ancak bu rakam yoksulluk sınırının bile altında. Peki emeklilerin durumu ne? İhsan abiden dinleyelim.
SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında ise yüzde 25,47 artış sağlanacak, en düşük emekli maaşı ise 2 bin 500 TL olacak. Bu ay alacakları zamlı maaş da durumu değiştirmeyecek. Ancak bu artış Türkiye'de çok sayıda memur ve emeklinin yoksulluk sınırı üstünde yaşamasına yetmiyor.
Memur-Sen 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 3 bin 526 TL, yoksulluk sınırı ise 10 bin 119 TL olarak güncelledi.
ILO'ya göre, Türkiye gibi ortalama emekli maaşının yoksulluk sınırının yüzde 50'sinin altında kaldığı ülkelerde yaşayan emeklilerin, sosyal güvenceleri olmalarına karşın "fakir" olarak tanımlanması gerekiyor.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) bu hafta yayımladığı Kamu Emekçilerinin Yoksullaşması Araştırması'na göre ise Türkiye'deki kamu çalışanlarının yüzde 59'unun hane geliri, yoksulluk sınırının altında kalıyor.
BBC Türkçe'ye konuşan emekli İhsan abi, 2446 lira emekli maaşı alıyor... 1750 lira ev kredisi ödüyor. Aynı zamanda oğlunun üniversite masraflarını karşılıyor.
Peki İhsan abi hayatını nasıl idame ettirecek?
21 yıl çalışıp sağlık raporuyla emekli olan İhsan abi, yemeyip yedirdi, içmeyi içirdi ama yine de gücü yetmiyor. Eşi de asgari ücretle çalışıyor.
Eskiden 100 lira ile pazar alışverişlerini halledebildiklerini söyleyen İhsan abi, "Şimdi sadece bir koli yumurta 40 lira oldu. Meyve yüzü de göremiyoruz" diyor.
İhsan abi, kendi babasından bahsediyor ve "Babam 1982'de emekli olduğunda bir ev bir de araba alabilmişti. 6 çocuk yetiştirdi, hiç borcu olduğunu duymadık. Şimdiki emeklinin tamamı borçlu" diyor.