Emekliliği var maaşı yok... Prim, tescil sorunu ve SGK'ya borcu olanlar maaş alamıyor

EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar Emekli

EYT başvurularının üzerinden aylar geçti. Ancak başvuru yapmasına rağmen aylardır emekli maaşı bağlanmayan EYT'liler var. Bunun birkaç sebebi bulunuyor. Maaş için eksikliklerin giderilmesi gerekiyor.

Emeklilikte yaşa takılanlar yasası kapsamında emekliliğe hak kazananların sayısı 2 milyonu geçti. Ancak her başvuru sonuçlanmıyor. Eksik belgeler EYT sürecinin uzamasına neden oluyor.

Mart ayında başvuru yapıp aylığı bağlanmayan EYT'lilerin bekleyişi sürerken kimi e-devlet üzerinden beklemede ya da askıya alındı yazılarıyla karşılaşıyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen konuya ilişkin olarak "Bunların en önemli sebeplerinden biri kişinin hizmet dökümünde çalışma hayatımda değil, hizmet dökümünde çakışmalı hizmetlerin olması. Bu da ne demek aynı iş yerinde aynı anda iki bordro girilmiştir. Biri iptal. İsim karışmıştır iptal. Aynı anda iki farklı iş yerinde çalışanlar var bunların tek çalışmaları kabuldür" diye konuştu.

 

Haber Global muhabiri Gizem Bilen'in haberine göre, aylıkların bağlanmamasına neden olan bir diğer başlık tescil problemi.

Elmen, "Bazı durumlarda tescili açılmamış şirketler var. Yani aynı zamanda SSK'lı görünüyor ama aslında Bağkur'lu ya da kendi şirketinden SSK'lı görünmüş bunların Bağkur'a dönmesi lazım" diye konuştu.

Farklı illerde ve sosyal güvenlik merkezleri arasındaki yazışmalar da iş yoğunluğu nedeniyle gecikebiliyor. Peki, bu sorunlarla karşılaşanların ne yapması gerekiyor?

Elmen, "Dosya kaldırıldı işim bitti kesin aylığım bağlandı gibi bir durum yok bunun takibini bireysel olarak kurum departmanlarından yapılması lazım" diye konuştu.

Koşulları tamamlayacaklarla birlikte toplam 4.5 milyon EYT'linin emekliliğe hak kazanması bekleniyor.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

EYT emeklilik maaş SGK tescil Sorun prim