Emekli zammında 3 formül masada! Yüzde 33'lük zam ve bir kerelik 5.000 TL ikramiye gündemde

Emekli Zam Ekonomi haberleri

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı 1 Ekim'de açılacak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan emekli maaşlarında yapılacak düzenleme için masada 3 formül olduğunu söyledi, Meclis'i işaret etti. Peki bu 3 formül ne? SGK Uzmanı Mert Nayır değerlendirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan "emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz" dedi, emekli maaşı düzenlemesinin 1 Ekim'de açılacak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne götürüleceğini söyledi.

Masada 3 formüle ilişkin SGK Uzmanı Mert Nayır, "1.formül de en düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira zaten temmuz ayında beklentiler yüzde 25 bir artış olarak en azından 9 bin lira ortaya çıkacaktı şimdi, beklentiler 7 bin 500 liraya seyyanen bir zam yapılarak 5 bin 500 olan kök maaşın 10 bin liraya çıkarılması..." diye konuştu.

Bu yüzde 33'lük zam anlamına geliyor. Bir diğer formülse cumhuriyetin 100. yılına özel ikramiye.

Nayır, "Bir kereye mahsus emeklinin elini birazcık güçlendirmek için 5 bin lira Cumhuriyet'in 100.yılına özel olarak tüm emeklilere bir kereye mahsus 5 bin liralık ikramiye ödenmesi." diye konuştu.

Ve emeklinin en uzak durduğu 3.formül...

Nayır, "Zammın yıl sonuna bırakılması yıl sonunda bu rakamlarla değil askeri ücrete ve TÜİK rakamlarıyla hesaplanacak enflasyon oranıyla bir zam yapılarak burada kaybın süspanse edilmesi masada." diye konuştu.

Yasalaşması beklenen bir başka konu ise 9 bin prim gün sayısının 7 bin 200'e düşürülmesi.

Nayır, "Bin gün sayısını tamamlayanlar zaten emeklilik başvurusunda bulundular. 9 bin gün sayısına ulaşamayanlar emekli bile olsalar yaşlarını bile doldursalar emekli olamıyorlar. Şimdi kanun yürürlüğe girerse onlar da emeklilik hak edebilecekler." ifadelerini kullandı.

Emekli maaşı düzenlemesi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında bakanlar düzeyinde ele alınacak. Çalışma kabinede görüşüldükten sonra da Meclis'e sunulacak.

Kaynak: Haber Global TV

Emekli zam ikramiye formül