Emeklilere duyuru! Emekli maaşı zammında son dakika gelişmesi

Emekli Zam
Emeklilere duyuru! Emekli maaşı zammında son dakika gelişmesi

Emekli maaş zammı için günler geriye sayılırken yavaş yavaş beklenen gelişmeler aktarılıyor. Emekli maaşı için belirlenecek olan zam Temmuz maaşı ile birlikte geçerli olacak. Emekli maaş zammı için son düzlüğe girildi. Emekli maşa zammı enflasyon ve refah payı hesaplanarak oluşturulacak.

Emekli maaşları için artık son düzlüğe girildi. Nisan ayı enflasyon yüzdesinin açıklanması ile birlikte ilk 4 aylık ortalama enflasyon düzeyi de belirlendi. Emekli maşında belirleyici unsur olan 6 aylık ortalama enflasyonun belirginleşmesi hızlanırken, emekli maaşı zam oranları için yapılan tahminler de netleşmeye başladı. 

EMEKLİ MAAŞI için 4 AYLIK ENFLASYON AÇIKLANDI

Emekli maaşında belirleyici unsur olarak kabul edilen enflasyon, 2023 ilk 6 ayı için ortalama olarak alınıyor. İlk 4 ay için belirlenen aylık enflasyon yüzdelerinin açıklanması ile birlikte emekli maaşında da tahminler netleşmeye devam ediyor. Emekli maaşının güncel enflasyon ile birlikte yükselmesi beklenen seviye ise 10  bin Türk Lirası üzerinde olması. eklenen seviye en düşük emekli maaşları için geçerli. 

Emeklilere duyuru! Emekli maaşı zammında son dakika gelişmesi - Resim : 1

Enflasyon ilk 4 ay için yüzde 15,22 olarak açıklanırken, emekli maaşı için bir de refah payı uygulaması duyuruldu. Refah payı ve ortalama enflasyon düzeyi birlikte hesaplandığında emekli maşının 10 bin Türk Lirası üzerinde görülmesi bekleniyor. 

REFAH PAYI NE KADAR?

Refah payı net bir şekilde bilinmeyen bir belirleyici unsur olarak kabul ediliyor. Refah payı vatandaşın artan enflasyona karşı alım gücünün düşmemesi için devreye girecek olan bir uygulama ve bu kapsamda bakıldığında refah payının da enflasyona eş değer seviyelerde görülmesi bekleniyor. 

Emeklilere duyuru! Emekli maaşı zammında son dakika gelişmesi - Resim : 2

EMEKLİ MAAŞI 3 KADEMELİ OLACAK

Ülkemizde emekli bireyler için belirlenen en düşük emeli maaşı 7 bin 500 Türk Lirası olarak hesaplara yatırılıyor. Emekli maaşları kademeleri emekli bireylerin prim puanlarına göre belirlenen emekli maaşlarında etkili olacak. Eğer emekli maaşı için kademe düzenlemesi getirilirse, bu duruma en düşük emekli maaşının 10 bin Türk Lirası seviyesinin çok üstüne olması da beklenenler arasında. 

Kaynak: Diğer

Emekli maaşı zam enflasyon ekonomi maaş refah payı