Elon Musk, Twitter'ı nasıl ele geçirdi?

Ekonomi haberleri
Elon Musk, Twitter'ı nasıl ele geçirdi?

Elon Musk, Twitter'ı hisse başına 54,20 dolardan 44 milyar dolar ödeyerek satın aldı. Twitter'ın Yönetim Kurulu Başkanı Bret Taylor, satışı "Hissedar ve çalışanlar için en iyi plan" olarak yorumladı. Peki Elon Musk, Twitter'ı nasıl ele geçirdi?

Elon Musk, 24 Nisan Pazar günü Twitter yönetimi ile biraraya geldi. 2 gün süren toplantının sonunda Twitter yönetimi cazip nakit teklife karşı koyamayarak şirketi Elon Musk'a satmaya karar verdi. Twitter'dan yapılan açıklamada işlemin tamamlanmasının ardından Twitter'ın özel bir şirket haline geleceği kaydedildi. Elon Musk, Twitter'ın özel bir şirket olmasını istiyordu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Musk, "İfade özgürlüğü, işleyen bir demokrasinin temel taşıdır ve Twitter, insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital şehir meydanıdır." ifadesini kullandı.

ELON MUSK, TWITTER'I NASIL ELE GEÇİRDİ?

Süreç baştan sona 2013 yılında Netflix'in yüzde 10'unu ele geçirmiş ve Netflix yönetiminin "zehir hapı" planıyla hisseleri tekrar satmış efsanevi yatırımcı Carl Icahn'ın yatırım tarzı ve planını hatırlatıyor. Elon Musk, Carl Icahn'ı rehber edinmiş olabilir.

Elon Musk, Twitter'ın doğru yönetilmediğini düşünüyor ve yönetim kurulu üyelerinin fazla maaş almasının haksızlık olduğunu söylüyordu. Nitekim bu süreçte attığı tweet'lerden birinde Twitter'ı satın alması halinde yönetim kurulu üyelerine maaş ödemeyeceğini açıklamıştı. Elon Musk, yöneticilerin maaşlarının kesilmesi halinde 3 milyon dolar tasarruf edileceğini vurgulamıştı.

Elon Musk'ın geçen haftalarda TED konuşmasında yaptığı açıklama piyasaya Carl Icahn'ı hatırlatmıştı. O andan itibaren Carl Icahn ile Elon Musk'ın şirket istilacılığını kıyaslayan makaleler yazıldı. Carl Icahn'ın yöntemi, hedefteki şirketin halka açık hisselerini toplayarak yönetim kurulunu masaya oturmaya zorlamak üzerineydi. Carl Icahn, ABD piyasalarının istilacı ruhunu yansıtan en güçlü aktörlerinden biri. 1980'lerin en acımasız şirket istilacılarından biri olarak biliniyor. Hatta söylenen o ki Oliver Stone, Wall Street filminde Michael Douglas'a En İyi Oyuncu Oscar'ını kazandıran karakter Gordon Gekko'yu yaratırken Carl Icahn'dan ilham aldı.

Elon Musk, piyasadan Twitter hisseleri topladığı esnada Twitter’ın tüm hisselerini satın almak için sunduğu teklifin kabul edilmemesi halinde B planının hazır olduğunu söylemişti. Plan halka açık tüm hisseleri topladıktan sonra diğer hissedarları başarısız olduğunu düşündüğü Twitter yönetimine karşı kışkırtmaktı. Musk, Twitter yönetiminin başarısız olduğunu hissedarlara anlatmak istiyordu.

Twitter hisselerinin yüzde 9'unu ele geçiren Elon Musk, bu hisseler ile yönetim kuruluna giremeyeceğini anlayınca Twitter yönetim kurulu başkanı Bret Taylor'a hitaben yazdığı mektupta, şirketin mevcut halinin potansiyelini yansıtmadığını ifade ederek "Sonuç olarak şirketin yüzde 100'ünü 54,20 dolar nakit ile almayı teklif ediyorum. Teklifimin kabul edilmemesi halinde hissedar olarak konumumu gözden geçirmem gerekecek" ifadelerini kullanmıştı. Bu tehditkar mektubun ardından Twitter yönetimi ABD sermaye piyasalarında "şirket istilacıları"na karşı bir korunma çözümü olan "zehir hapı" yöntemini uygulamaya koymaya karar verdi.

Elon Musk, Twitter'ı nasıl ele geçirdi? - Resim : 1


ZEHİR HAPI NEDİR

Zehir hapı, şirketlerin saldırganca satın alınmasını engelleyen bir yöntem olarak 1980'lerin vahşi kaldıraçlı satın alma dalgasının(LBO) ortasında icat edildi. Zehir hapı, ilgili şirketin yönetim kurulu tarafından uygulamaya koyuluyor. Bu yöntemler hisseleri çoğaltıp piyasaya yaymak ve mevcut hissedarların daha uygun fiyata daha fazla hisse almasını içeriyor. Aynı zamanda hissedar toplantı takviminin de kontrolünü sağlıyor. 

Elon Musk, Twitter'ı ele geçirmeye kararlı olduğunu Tesla hisselerini teminat göstererek başta Morgan Stanley olmak üzere bir çok bankadan bulduğu 13 milyar dolarlık kredi ile gösterdi. Elon Musk'ın hafta sonu Twitter hissedarlarına yaptığı sunumun ardından sunuma katılan bazı hissedarlar Twitter yönetimine ulaştı ve teklifin ciddiye alınmasını istedi. Ardından Twitter yönetimi önce bankacılarla masaya oturdu ve birkaç brifing aldı. Bankacılar, Twitter yönetimine iç açıcı şeyler söylemediler. Banka analistleri, Twitter yönetimine şirketin satılmadığı sürece hisselerin toparlanmasının pek olası olmadığını söyledi. Bu görüşmelerden sonra Twitter yönetim kurulu başkanı Bret Taylor "Hissedar ve çalışanlar için en iyi plan" diyerek Twitter'ın hisse başına 54,20 dolardan Elon Musk'a satıldığını açıkladı.

Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey, söz konusu satıştan 974 milyon dolar nakit pay aldı.

 

CARL ICAHN NETFLİX'İ ELE GEÇİREMEDİ

Carl Icahn, 2013 yılında hisse başına 58 dolardan 5.5 milyon hisse alarak Netflix'in yüzde 10'unu satın almıştı. Icahn'ın işlemi SEC'e bildirmesiyle Netflix hisseleri yüzde 14 yükseliş sergiledi.

Bu durum Netflix yönetiminin bir adım atmasına neden oldu. Netflix yönetimi Carl Icahn'a karşı harekete geçerek "zehir hapı" yöntemini uygulamaya koydu. Netflix yönetiminin hissedarlar ve yönetim üzerindeki gücü Carl Icahn'ın Netflix'in tamamını ele geçirmesini engelledi. Carl Icahn elindeki Netflix hisselerini "zehir hapı" adımı sonrası sattı. 

Satışın ardından Carl Icahn yaptığı açıklamada "Zehir hapı yöntemi zayıf kurumsal yönetimin bir örneğidir." dedi. Icahn, Netflix yönetiminin hissedarlar üzerinde çok fazla hakimiyeti olduğunu ifade etti. Icahn, zehir hapı yönteminin harekete geçmesini sağlayan oran olan yüzde 10'un da çok düşük bir oran olduğunu ifade etti.

 

Icahn, netflix hisselerini elden çıkardıktan sonra Netflix yönetimine, çalışanlarına ve House Of Cards'da oynayan Kevin Spacey'e teşekkür etti. 

Icahn, bu işlemden 1,9 milyar dolar kâr etti. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Elon Musk twitter yatırım hisse senedi