Ekmek ve makarna için "fiyat artışı" uyarısı: "Ucuz krediyi bulan buğday alıyor"

Ekmek ve makarna için "fiyat artışı" uyarısı: "Ucuz krediyi bulan buğday alıyor"

Ekmeklik ve makarnalık buğdayda fiyatların 15 günde bin 800 liradan 2 bin 50 liraya çıktığı belirtilirken bu durumun "yüksek enflasyon", "ekmek ve makarna fiyatlarında zam" gibi etkilerinin olabileceği değerlendiriliyor.

Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Uysallı, ekmeklik ve makarnalık buğdayda, sezon açıldıktan 15 gün sonra oluşan fiyatların yaratabileceği olumsuzluklara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dünya gazetesinden Ferit Parlak'ın haberine göre, Uysallı, bu durumun 'yüksek enflasyon' riski doğurabileceğini söylerken, makarna ve ekmek fiyatları konusunda da açıklamalarda bulundu. 

 

"EKMEK VE MAKARNADA FİYAT ARTIŞI DEMEKTİR"

 

Uysallı, “Ucuz para ve TMO dışında Şeker Kurumu’nun alımları buğday fiyatını coşturdu. Bin 800 lira olarak açıklanan fiyat 15 günde 2 bin 50 liraya geldi. İşle alakası olmayan, ucuz krediyi bulan buğday alıyor. Bu ekmek ve makarna da fiyat artışı demektir” dedi. 

 

"LİSANSLI DEPOLAR DAHİL ALIM YAPIYOR"

 

Başlangıçta yüksek rekolte var diye sevindiklerini, ama fiyatların bambaşka bir aşamaya geldiğini dile getiren, Uysallı, “Bazı lisanslı depolar dahi alım yapıyor. Çiftçiye “Yer yok” diyen lisanslı depolar, kendi stoklarına yer açıyor. Spekülatif hareketler, yenisini doğuruyor” şeklinde konuştu.

 

"SPEKÜLASYON AMAÇLI ALIMLAR"

 

Uysallı, "Sektör paydaşı olmayan, bu işle hiç alakası olmayan insanların spekülasyon amaçlı buğday alımı yaptığını görüyoruz. Çok basit mantıkları var. Yüzde 0.6 faizli aylık krediyle buğday alıp, 1 ay beklettikten sonra yüzde 5-10 kârla satmak. Ve bu oyun tuttu. Türkiye’de 3.7 milyon ton rekolteden bahsettiğimiz makarnalık buğdayda, 22 milyon ton buğday alanında bir anda sistem yerle bir oldu. Biz rekoltenin bolluğuna övünüp, sevinemeden iş bambaşka bir yere gitti. Artışta COVID-19 pandemisi nedeniyle kışın fiyatların yükselmesi beklentisinin de etkili olduğu kaydediliyor." dedi. 

 

"BÖYLE GİDERSE TÜM ÜRÜNLER ZAMLANIR"

 

Bu gelişmenin enflasyonun yanı sıra ithalatı da artıracağına dikkat çeken Uysallı,  "Böyle giderse tüm hububat ürünlerine zam gelecek. Yanı sıra ithalat da patlayacak” şeklinde konuştu.

ekmek zammı