Bağış makinası bir kadın... Gelen e-postaları dolandırıcılık sanıyorlar!

Bağış makinası bir kadın... Gelen e-postaları dolandırıcılık sanıyorlar!

Eşi aldattıktan sonra aldığı boşanma tazminatı ile dünyanın en zengin 4. kadını olan MacKenzie Scott'ın bugüne kadar en az 786 kuruma bağış yaptığı ortaya çıktı. Bağış almaya hak kazananlar e-posta ile bilgilendiriliyor. Çoğu rakamları görünce bu e-postaların gerçek olduğuna bile inanmıyor.

Ofisinizde otururken ’15 milyon dolar kazandınız’ konulu bir e-posta alsanız büyük ihtimalle bir dolandırıcı olduğunu düşünür ve maili açmazsınız. Asistanınız kurum adına gelen bu maili size iletmese ona da kızmazsınız. Bu mailler art arda gelmeye devam ediyorsa avukatınıza sorar onun da ‘bu sahtedir’ yorumunu aldıktan sonra konuyu tamamen kapatırsınız. ABD’de pek çok kurum bu yüzden MacKenzie Scott tarafından yapılan milyonlarca dolarlık bağışları ilk başta kabul etmedi. Gerçek olduğuna inanamadılar!

E-postalar gerçekten aldığı boşanma tazminatı ile dünyanın en zengin dördüncü kadını olan ve tartışmasız en büyük hayırseveri unvanını alan MacKenzie Scott’un ekibi tarafından gönderildi. Son 12 ayda Jeff Bezos’un eski eşi tarafından 8.6 milyar dolarlık bağışta bulunuldu. Bu bağış miktarı ile dünyada hayırseverlik ile özdeşleşen Gates vakfının yıllık bağış tutarını da geçti.

Yapılan bir araştırma sonucunda Scott’ın bugüne kadar 786 kuruma bağışta bulunduğu ortaya çıktı. Bu kurumların 375 tanesine toplamda 4.3 milyar dolar dağıtıldı.

EĞİTİME AĞIRLIK VERİYOR

MacKenzie Scott’ın bağışları incelendiğinde ağırlıklı grubu kâr amacı gütmeyen eğitim kuruluşları, üniversiteler, siyahi ve Latin yardım dernekleri oluşturuyor.

Scott tarafından bağışta bulunulan kurumların yüzde 90’ı 750 bin ila 60 milyon dolar arasında bağış aldıklarını ve bu bağışların bugüne kadar aldıkları en yüksek yardım olduğunu açıkladılar.

San Antonio Üniversitesi’nin mütevelli heyeti başkanı Robert Vela 15 milyon dolarlık bağışa hak kazandıkları e-posta’yı aldığında önce ciddiye almamış ve “Bunun olacağını gerçekten düşünmezsiniz” ifadelerini kullanmış.

EKSİ EŞE CİMRİ ELEŞTİRİSİ

Pandemi döneminde uzun süre dünyanın en zengin insanı unvanını taşıyan e-ticaretin mucidi Jeff Bezos ise her zaman servetinin çok çok küçük bir bölümünü bağışlaması ile eleştiriliyor. Bu eleştirilere daha fazla dayanamayan Jeff Bezos geçen aylarda servetinin 10 milyar dolarlık bölümünü iklim değişikliğine karşı bağışlamaya karar vermişti.

Bezos’un onu aldatması sonucu 2019 yılında boşanan MacKenzie Scott ise Seattle’lı bir fen bilgisi öğretmeni olan Dan Jewett ile evlendi. Bu evliliklerinden önce Bezos kendisine ait 58 milyar dolarlık parayı ya şimdi ya da ölümünden sonra bağışlama kararı almıştı.

Bağış makinası bir kadın... Gelen e-postaları dolandırıcılık sanıyorlar! - Resim : 2Jeff Bezos eşini TV sunucusu Lauren Sanchez ile aldatmıştı. Fotoğraf: Reuters

MacKenzie Scott’ı diğer hayırseverlerden ayıran başka bir nokta ise çok çeşitli alanlarda bağış yapabiliyor olması. Geçen yıl George Floyd’ın ırkçı bir polis memuru tarafından öldürülmesinden sonra Scott, 1.7 milyar doları eşitlik için çalışan sivil toplum örgütlerine bağışlayacağını açıklamıştı.

Pandemi zamanında açlık ile karşılaşan pek çok Amerikalının karnının doyurulmasında da Scott’ın yardımlarının etkisi var. 

GÖNDERİNİN ALTINA YORUM YAĞMURU

ABD’deki pek çok STK yaptıkları projeler ile ‘Acaba Scott’tan fon alabilir miyim’ düşüncesinde. 1 milyon dolar alarak bu ayrıcalığı yaşayan Esperanza Barış ve Adalet Merkezi’nin direktörü Graciela Sanchez, “Elinizden gelenin en iyisini yapıp birinin sizi fark etmesini bekliyorsunuz” diyor. Scott sosyal medya hesapları üzerinden ara sıra yorumlarda bulunduğunda pek çok sivil toplum örgütü üyesi fark edilmek ve bağış alabilmek için altına yazılar yazıyor.

Palo Alto Üniversitesi’nin rektörü Robert Garza’nın sekreteri kendisine gelen bağış maillerinden şüphelenmiş çünkü maillerin hiçbirinin üzerinde ne bir adres ne de tanıdık birinin imzası bulunuyormuş. Temaslar sonrası mailin Scott’ın bağış ekibinden geldiğini öğrenmiş ve üniversite 20 milyon dolarlık bağışın sahibi olmuş. MacKenzie Scott bağışlarını bir vakıf değil kendi adına yaptığı için maliyede herhangi bir kayıt bulundurmak zorunda değil.

Scott yaptığı bağışların kimler tarafından nasıl kullanıldığını da iyi biliyor. Scott, “Daha fazla insan alacaklar her hafta sonu çalışmayacaklar ve biraz da uyuyacaklar” diyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir kısmı Bloomberg’de Sophie Alexander, Szu Yu Chen ve Shera Avi-Yonah imzası ile yayımlanan ‘MacKenzie Scott’s Money Bombs Are Single Handedly Reshaping America’ isimli makaleden derlenmiştir.

DSAD