Dubai: Yarım kalan projeler, 90 milyon TL'ye çatı katları...

Web Özel
Dubai: Yarım kalan projeler, 90 milyon TL'ye çatı katları...
Dubai Palmiye Adası projesi Kaynak: Shutterstock

Dubai'de emlak fiyatları son yılların en büyük yükselişlerinden birini yaşıyor. Bir yandan yarım kalan projeler kentte görülürken diğer taraftan lüks çatı katları için 90 milyon TL talep edilebiliyor.

1990'ların başına kadar Birleşik Arap Emirlikleri'nde sıradan bir balıkçı kasabası olan Dubai'de son 30 yılda akıllara sığmayacak derecede bir gelişim yaşadı. Kimilerinin "çölde cennet" dediği şehir dünya emlak piyasasının gözdesi haline geldi. Palmiye Adası, Burj Halife, Burj El Arab gibi sembol yapılar başta olmak üzere bazı sembolleşmiş yapıların da bunun payı büyük.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin petrol gelirlerinin büyük bir kısmına başken Abu Dhabi sahip. Dubai ise emlak sektöründeki atılım ile yatırımcıları kendisine çekiyor. Tabi her şey toz pembe değil. 2009'da yaşanan emlak krizi, sektöre büyük darbe vururken Abu Dhabi, krizi atlatmasında Dubai'ye yardımcı olmuştu.

Krizin üzerinden 10 yıldan fazla geçmiş olmasına karşın dönemin bir çok dev projesi hala durmuş vaziyette. Bu projelere karşın şehirdeki emlak fiyatlarındaki yüzde 56'ya varan artış da başka bir konu

BİNANIN ÜSTÜNE AY YAPACAK

Kriz ile yapımı duran en önemli projelerden biri Dubai Pearl. Bir yapı sitesi olan projenin içinde MGM markasının da dahil olduğu birçok lüks otel, AVM hatta opera bile bulunuyordu. 2002'de Omnix group'un bünyesinde başlayan 820 milyon dolarlık proje 2007'de Abu Dhabi'li bir aile şirketi tarafından devralındı.

Ancak Dubai'deki meşhur "kredi krizi" ile duran inşaatlar hala bazı miras ve hak davaları nedeniyle tamamlanamıyor. Şimdi ise bazı yurt dışı yatırımları bu proje ile ilgileniyor. Örneğin Kanadalı bir yatırım şirketi Pearl projesinde yer alan ve üzerine bir Ay inşa edilecek olan bir otel tasarımını tanıttı. 

Dubai: Yarım kalan projeler, 90 milyon TL'ye çatı katları... - Resim : 2
Moon World Resorts isimli projenin 3D görüntüsü. Kaynak: World Moon Resort

Dubai'de "Pearl" gibi birçok tamamlanmamış yapı bulunuyor. 828 metrelik Burj Halife'yi geçmesi beklenen bir gökdelenin yapımı neredeyse durmuş durumda. Meşhur Palmiye Adası da halen tam olarak tamamlanabilmiş değil.

Buna karşın emlak fiyatlarındaki artış da gözlerden kaçmıyor. Dubaili emlak sitelerine baktığımızda, 500 metrekarelik ortalama bir çatı katının yaklaşık 80 ila 90 milyon liraya satıldığını görüyoruz. Daireler ise 8 ila 10 milyon lira arasında değişiyor. Ancak bulunduğu konuma göre 35 metrekare ya da 150 metrekare olabiliyor.

Dubai bölgesinin emlak piyasasına hakim, Türkiye'den müşterileri olan emlak danışmanı Tuğçe Yüce Bozdemir, kentte emlak fiyatlarındaki artışın nedenlerini şöyle sıralıyor:

Dubai'nin vergisiz yatırım imkanı sağlaması ve yaşam giderlerinin nispeten Londra ve New York gibi merkezlere göre daha ucuz olması.

MİRASIN YOLU AÇILDI

Bozdemir "Eskiden sadece 99 yıllığına mülk edinilebiliyordu ama artık Dubai'deki mülkünüzü miras olarak ailenize bırakabiliyorsunuz" diyor. Ayrıca 750 bin dirhem (3,4 milyon TL) üzerinde bir yatırım yapıldığında yatırımı yapana ve ailesine oturum hakkı tanındığını belirten Bozdemir "Bu haktan 21 yaşından küçük erkek çocuklar ile evli olmayan kız çocukları yararlanabiliyor" diyor.

Dubai'nin öteden beridir Rusların yatırım yaptığı bir şehir olduğunu ifade eden Bozdemir, Ukrayna savaşı sonrası Dubai'nin hala Ruble kabul ediyor olmasının Rus zenginlerinin bu şehre olan ilgisini arttırdığını ifade ediyor.

'2009'daki emlak krizi bir daha yaşanabilir mi?' sorusuna ise o zaman Dubai bankalarının emlak kredisi verirken pek bir araştırma yapmadığını söyleyen Bozdemir, "Düşük gelirli yabancı çalışanlar borçlarını ödeyemeyince ülkeyi terk ettiler ve kriz patlak verdi" diyor. Ancak şu an bankaların kredi verirken ince eleyip sık dokuduğunu ve yer tespiti yaptığını sözlerine eklerken, borç krizine karşı daha çok önlem alındığını da ifade ediyor.

Dubai: Yarım kalan projeler, 90 milyon TL'ye çatı katları... - Resim : 3
Burj Halife, dünyanın en yüksek binası olarak biliniyor. Kaynak: Shutterstock

Ek kaynak: Bloomberg (Dubai’s 56% Property Surge Collides With Ghosts of 2009 Crash), Emirates Estate, Moon World Resorts

Kaynak: Web Özel

Dubai