Doların 10 TL yolculuğu

ÖZEL HABERLER
Doların 10 TL yolculuğu
5 Kasım ile biten haftada, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan vatandaşların döviz hesaplarında 67 milyar 112 milyon dolar para bulunuyor. Fotoğraf: Shutterstock

Dolar/TL kuru 2018'den bu yana yukarı yönlü bir seyir içerisinde. Bu seyrin sebepleri arasında iç ve dış gelişmeler mevcut. Belli tarihler incelendiğinde Amerikan Merkez Bankası ve TCMB'nin aldığı kararların da etkili olabildiğini görüyoruz.

16. yüzyılın Çekya’sındaki Jachymov kasabasında bir gümüş madeni açıldı. Bu gümüş madeninde üretilen paraların kalitesi ve ağırlığının ünü kısa zamanda bütün Avrupa’ya yayıldı. Bu paralara Schlicken thalers ve Johaim’in thalerleri ismi verildi.

İkinci isim olan Johaim’in thalerleri ismi daha çok tuttu. Bu isim daha sonra Alman taleri adına dönüştü. Bu isme daha sonra zamanla daler denmeye başlandı. 16 yüzyılın ortalarında daler sözcüğü İngiltere’de yaygın olarak kullanılıyor.

Daler sözcüğü ise bir süre sonra Yeni Dünya'da dolar olarak karşımıza çıktı. Dolar 1780’li yılların başında ABD’de kullanılmaya başlandı, 1792 yılında resmi para birimi olarak kabul edildi.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD’nin dünya liderliğini eline alması ile dolar dünyanın rezerv para birimi oldu. İngiliz poundu yavaş yavaş ikinci plana itilecekti, ülkelere dolar ile krediler verildi, Marshall yardımı gibi planlarla NATO ülkelerine ciddi dolar girişi oldu.

FİYATI DOLARA ENDEKSLİ ÜRÜNLER

Türkiye gibi cari açığı düşünen ülkeler için döviz kurunun seyri oldukça önemli çünkü petrolün, enerjinin, elektroniğin, fiyatının dolara veya euroya endeksli olduğu bir ekonomik düzende yaşıyoruz.

Son yıllarda Türk Lirası dolar karşısında hızla değer kaybediyor. 23 Ağustos 2013 tarihinde 1 dolar, 2 TL’yi aşarken, 12 Kasım 2021 (dün) itibarıyla 1 dolar 10 TL bandını geçti. Bu değer kaybını nasıl yorumlamak gerek? Uzmanlar buna yanıt arıyor. 

Doların 10 TL yolculuğu - Resim : 1

Doların kritik eşikleri geçtiği tarihlerin hepsinin kendi içerisinde ekonomik ve siyasal bir hikayesi var.

23 AĞUSTOS 2013/1 dolar 2 TL

Amerikan Merkez Bankası dünya genelinde parasal daralma kararı alınca yani piyasadan dolar çekmeye başlayınca, iç siyasi gelişmelerin de etkisiyle yükselen doların değeri arttı ve 2 TL sınırı aşıldı.

20 AĞUSTOS 2015/ 1 dolar 3 TL

Türkiye’nin 7 Haziran-1 Kasım arası yeniden seçime gittiği süreçte içerideki gelişmelere bağlı olarak Merkez Bankası'nın kararları dolar/TL kurunu 3 seviyesinin üzerine taşıdı.

23 MART 2018/1 dolar 4 TL

Dolar/TL dar işlem bandının olduğu Asya seansında 4’ün üzerini gördü. Bu değer kaybında iç gelişmelerin yanı sıra ABD ile Çin arasında tansiyonun yükseldiği ticaret savaşları da etkili oldu.

1 AĞUSTOS 2018/ 1 dolar 5 TL

ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’de tutuklu bulunan Rahip Brunson hakkındaki açıklamalarının ardından dolar/TL 5 TL’yi aştı. Bu olay ekonomide çok sıcak geçecek Ağustos ayının habercisi gibiydi.

10 AĞUSTOS 2018/ 1 dolar 6 TL

ABD ile yaşanan gerilimlere ve küresel gelişmelere bağlı olarak TL’nin değer kaybı devam etti. 1 dolar 6 TL seviyesini aştı.

12 AĞUSTOS 2018/ 1 dolar 7 TL

Asya piyasalarında dolar/TL 7.20 seviyesini aştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve BDDK alınacak önlemleri tartıştı.

26 EKİM 2020/ 1 dolar 8 TL

Türkiye’nin içinde bulunduğu pandemi koşullarının ekonomiye yansıması ve küresel gelişmelerin etkisi ile dolar/TL kuru 8 seviyesini aştı. Bunun ardından ekonomi yönetiminde köklü değişimler gözlendi. Hazine ve Maliye Bakanı ve Merkez Bankası başkanları değişti. Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal yüksek faiz artışlarına gitmişti, Ağbal da kısa bir süre sonra görevinden alınarak yerine Profesör Şahap Kavcıoğlu getirildi.

11 EKİM 2021/ 1 dolar 9 TL

Merkez Bankası’nın beklenmedik faiz indiriminin de etkisine, jeopolitik gelişmeler de eklenince dolar/TL 9 seviyesinin üstüne çıktı.

12 KASIM 2021/1 dolar 10 TL

Dolar/TL yaşanan ekonomik gelişmeler ve önümüzdeki hafta yapılacak Para Politikası Kurulu öncesi 10 TL’yi aştı.

HESAPLARDA 67 MİLYAR 112 MİLYON DOLAR VAR

Türkiye'de yaşayan gerçek kişilerin dolar hesaplarında 28 Ekim ile biten hafta ila 5 Kasım ile biten hafta arasında 147 milyon dolar artış görüldü. 5 Kasım ile biten hafta sonunda Türkiye'de yaşayan vatandaşların hesaplarında 67 milyar 112 milyon dolar bulunuyor.

Kaynak: Web Özel

dolar ne kadar