Dolar düşüyor, euro'daki yükseliş hızlandı

Ekonomi haberleri
Dolar düşüyor, euro'daki yükseliş hızlandı

Haftanın son gününe başlarken küresel piyasalarda spot ışıkları döviz piyasalarından hisse senedi piyasalarına çekildi. Beklentilerin altında gelen enflasyon rakamları Fed'in faiz artış hızını yavaşlatacağı beklentileriyle dolara cazibesini kaybettirdi.

Haftanın son gününe başlarken küresel piyasalarda spot ışıkları döviz piyasalarından hisse senedi piyasalarına çekildi. Beklentilerin altında gelen enflasyon rakamları Fed'in faiz artış hızını yavaşlatacağı beklentileriyle dolar cazibesini kaybetti.

Euro yükselişini hızlandırarak 19.10 TL'yi gördü! Euro saat 15:33 itibariyle 19.10 TL'den işlem görüyor. 

Açıklanan enflasyon rakamları Fed'in sıkılaştırmasının meyvelerini verdiğini işaret ediyor. Fed son 3 toplantı da yüzde 0.75 baz puan faiz artışına gitmişti. 

Küresel piyasaların dört gözle beklediği ABD ekim ayı enflasyonu beklentilerin altında aylık yüzde 0.4, yıllık ise yüzde 7.7 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay bu yıllık rakam yüzde 8.2 idi. Bu veri piyasaların spot ışıklarını döviz piyasalarından küresel hisse senedi piyasalarına çekti. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi 110.737 seviyelerinden 108.028'e kadar indi. ABD'de S&P500 endeksi yüzde 5.50, Nasdaq endeksi de yüzde 7.35 artış gösterdi. TSİ ile geceye denk gelen asya piyasalarında da yükselişler yüzde 2 ila yüzde 5 artış sergiledi. 

TBMM Bütçe Sunumunda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye ekonomisinin yüzde 5 büyümesinin öngörüldüğünü söyledi. Bakan Nebati, 9 Kasım itibarıyla 2,3 milyon mudinin yaklaşık 1,5 trilyon TL'lik tasarrufunun kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında değerlendirildiğini, yaklaşık 91,6 milyar TL destek ödemesi gerçekleştirildiğini bildirdi. Nebati, KKM'nin TL'ye olan güveni artırdığını söyledi. 

TCMB, bu hafta içinde bankaların CEO'ları ile görüşerek mevcut politikalardan geri adım atmayacakları mesajını verdi. 

Doların TL karşısındaki 2022 yükselişi yüzde 41 oldu. 

Bugün içerde veri gündemi yoğun. Bugün saat 10:00'da cari açık ve sanayi üretim rakamları açıklanacak. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro döviz Merkez Bankası