Doğum borçlanmasında flaş gelişme

Ekonomi haberleri
Doğum borçlanmasında flaş gelişme

Kadınların, çalışmadıkları dönemi kapsayan doğum borçlanmasına ilişkin yeni avantajlar getirilmesi için çalışma yapılıyor.

Doğum borçlanmasına ilişkin mevcut uygulamaya göre, bir kadının doğum borçlanmasından yararlanması için sigorta başlangıç tarihinin doğum öncesi bir tarih olması şartı aranıyor. Sigortalılık girişi doğum yaptıktan sonra ise kadınlara geriye dönük borçlanma hakkı verilmiyor.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, AK Parti milletvekilleri, askerlik borçlanmasında erkeklerin askere gitmeden önce sigorta yaptırıp yaptırmadığı şartı aranmaksızın geriye dönük prim ödeme imkânı olduğunu hatırlatarak “Kadınların doğum borçlanması da askerlik borçlanması gibi olsun. Doğum borçlanması için doğumdan önce sigortalı olması şartı kaldırılsın” teklifini getirdi. Çalışma Bakanlığının teklife sıcak baktığı ve bu konuda mevzuatta bir değişiklik yapılabileceği belirtildi.

TEKLİFLE NE GELECEK?

Uygulamadaki düzenlemeye göre, geriye dönük doğum borçlanması doğumdan sonraki en fazla iki yıllık süre için yapılabiliyor. Her doğum için en fazla 720 günlük süre için prim borçlanması yapılabiliyor. AK Parti milletvekillerinin teklifi hayata geçerse, kadınların sigorta başlangıç tarihinin doğumdan önce mi sonra mı olduğuna bakılmayacak. Sigortalı olarak bir işte çalışan bütün kadınlar, 3 çocuğa kadar doğum borçlanması yaptırabilecek. 3 çocuğu olan çalışan bir kadın böylece geriye dönük 6 yıllık prim borçlanması yapabilecek ve emeklilik için gerekli olan hizmet süresi bu yolla da tamamlanabilecek.

Kaynak: Haber Global TV

doğum borçlanması Ak Parti askerlik borçlanması