Dış ticaret rakamları açıklandı

Ekonomi haberleri
Dış ticaret rakamları açıklandı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Muş "Ocak-kasım dönemi ihracatımız yüzde 14 artışla 231 milyar dolara yükselmiştir." dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Muş "Ocak-kasım dönemi ihracatımız yüzde 14 artışla 231 milyar dolara yükselmiştir." dedi.

Kasım ayında ihracat yıllık yüzde 1,9 artışla 21,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise yüzde 14 artışla 30,7 milyar TL oldu.

Dış ticaret açığı Kasım ayında 8,8 milyar dolar, Ocak-Kasım döneminde ise 99,85 milyar dolara yükseldi.

Bakan Muş'un açıklamaları şöyle;

"PMI verileri Avrupa'daki yavaşlamayı yansıtmaktadır. OECD hesaplamalarına göre reel ticaret artışının 2022 yılında yüzde 5,4, 2023 yılında yüzde 2,9'a düşmesi beklenmektedir. Mali sıkılaşma tek başına enflasyonu düşüremezken, büyümeyi düşürmekte ve borç sorununu tetiklemektedir. Ülkemiz dış ticaret ve büyümede gösterdiği performans ile dikkat çekiyor.

İkinci çeyrek büyümemiz yüzde 7,7 olarak yukarı yönlü revize edilmiştir. İlk üç çeyrekte mal ve hizmet ihracında yaşanan artış ile ihracatın büyümeye katkısı 3,4 puan seviyesinde gerçekleşmiştir. Büyümenin yarısından fazlası mal ve hizmet ihracından kaynaklanmıştır. Türkiye ekonomisi son 9 çeyrektir kesintisiz büyüme kaydetti. Yüzde 5 büyümeye ulaşılması öngörülmektedir. Dünyanın yüzde 3,1, Çin'in yüzde 3,3 büyümesinin beklendiği ortamda Türkiye ekonomisinin gerçekleştireceği büyüme performansı çık değerli olacaktır. 

Kasım ayında ihracatımız yıllık yüzde 1,9 artışla 21,9 milyar dolar. Ocak-Kasım'da ihracatımız yıllık yüzde 14 artışla 231 milyar dolar. Kasım'da 21,9 milyar dolar ile en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşıldı. Altın ithalatı 2,6 milyar dolara yükseldi. Parite etkisiyle dış ticaret açığımız Ocak-Kasım döneminde yaklaşık 3 milyar dolar fazla gerçekleşti."

 

Kaynak: Haber Global TV

dış ticaret ihracat ithalat