Devlet, altın ve gümüş madenlerinden alınan devlet hakkını yüzde 25 artırdı

Devlet, altın ve gümüş madenlerinden alınan devlet hakkını yüzde 25 artırdı

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile altın ve gümüş madenlerinden, ocak başında belirlenen tutarda alınan devlet hakkı, yüzde 25 oranında artırıldı

Cumhurbaşkanı Kararı ile altın ve gümüş madenlerinden, ocak başında belirlenen fiyat üzerinden nakit olarak tahsil edilen devlet hakkı, artık yüzde 25 artırımlı olarak alınacak. Buna göre daha önce altında 800 $/oz'dan, gümüşte ise 10 $/oz'dan küçük miktarlarda yüzde 1 olan devlet hakkı yüzde 1.25'e çıktı. Maksimum alınan devlet hakkı oranı ise 2101 $/oz altında ve 37 $/oz gümüşte yüzde 15'ten yüzde 18.75'e çıktı. 

İŞTE ESKİ VE YENİ ORANLARDA ALTIN VE GÜMÜŞTEN ALINAN DEVLET HAKKI

  

Devlet, altın ve gümüş madenlerinden alınan devlet hakkını yüzde 25 artırdı - Resim : 1

DEVLET HAKKI NEDİR?

Devlet, ülkede üretilen madenlerin belirli özelliklere sahip olanlarından belirli oranda miktarı devlet hakkı olarak alıyor.

Üretilen madenin hammadde olarak kullanılması veya satılması halinde, aynı pazar ortamında madenin işletmelerdeki tüvenan olarak ocak başı satışında uygulanan fiyat, ocak başı satış fiyatı olarak kabul ediliyor. Madenlerden alınan devlet hakkına esas olan emsal ocak başı satış fiyatı, bölgeler de dikkate alınarak her madene ait ayrı ayrı ve uygulandığı yıl için belirlenerek Genel Müdürlükçe ilan ediliyor. Ruhsat sahipleri tarafından devlet haklarının beyanında kullanılan ocak başı satış fiyatı, Genel Müdürlükçe ilan edilen ocak başı satış fiyatından daha düşük olamıyor. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirleniyor.

 

Kaynak: Web Özel