Denizlerin efesi lüfer göründü: Balıkçılar 3 bin adet yakaladı

Ekonomi haberleri

Marmara Denizi'nde balık avcılığı yapan balıkçılar, son yıllarda popülasyonu azalan denizlerin efesi 3 bin adet lüfer ile limana döndü.

Marmara Denizi'nde avcılık yapan Tekirdağlı balıkçılar sezonun en bereketli zamanlarını geçiriyor. Havaların soğumaya başlamasıyla Marmara'daki avcılık popülasyonunda da hareketlilik yaşanmaya başladı.

Dün gece ağlarını denize bırakan Tekirdağlı balıkçılar denizlerin efesi ve en lezzetli balıklar arasında bulunan lüfer ile karşılaştı. Son zamanlarda görülme popülasyonu azalan lüferi gören balıkçılar, ağlarında lüferleri görünce sevince boğuldu.

Balıkçılar tarafından çekilen ağlardan yaklaşık 3 bin adet lüfer yakalandı.

LÜFER BALIĞI NEYE İYİ GELİR?

Lüfer balığı oldukça güçlü bir B12 vitamini kaynağıdır ve vücudun enerji üretmesinde etkilidir. Antioksidan olan ve hücreleri koruyan selenyum, kalp ritminin düzenlenmesinde etkili rol oynayan magnezyum, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri, potasyum, fosfor, çinko, bakır ve sodyum mineralleri lüfer balığında bulunur.

LÜFER BALIĞI NE İLE BESLENİR?

Yavruları mikroorganizmalarla beslenen lüferin yetişkinleri, boylarına göre istavrit, izmarit, zargana, uskumru, sardalya ve hamsi gibi balıkları yiyerek beslenirler. Eti yağlı, beyaz ve lezzetli olan lüfer, çipura, levrek, mezgit ve uskumru gibi ekonomik değeri son derece yüksek olan bir balıktır.

LÜFER BALIĞI KILÇIKLI MIDIR?

Lüfer balığı, kılçıklı balıklar arasında yer alır. Bu nedenle yemek hazırlanmadan önce balığın güzelce temizlenmesi gerekir.

LÜFER BALIĞI NASIL TEMİZLENİR? TEMİZLERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

İlk olarak lüferleri yıkamanız gerekir.

Kuyruktan başa doğru olacak bir şekilde pulları temizlemeniz gerekir.

Solungaçlarını yaka kısmından çekerek çıkarmanız gerekir.

Balığın karnını yararak iç organlarını temizlemeniz gerekir.

Bağırsakları çıkardıktan sonra balığın karnını iyice yıkamanız ve karın içinde bulunan siyah derileri temizlemeniz gerekir.

Balık iriyse, yan taraflarını bıçak ile çizmeniz gerekir.

Karnına piyazı doldurarak ızgara yapmak istiyorsanız, solungaçları çıkardıktan sonra balığın karnına zarar vermeden temizleyebilirsiniz.

Balığın pullarını dikkatli bir şekilde temizlemeniz gerekir. Bu işlemi yaparken bıçağı dik tutmak gerekir.

Filetoyu çıkarmak için balığı kuyruk kısmından başlayarak kılçık paralelinden ikiye ayırmak gerekir.
Denizlerin efesi lüfer göründü: Balıkçılar 3 bin adet yakaladı - Resim : 1

 



Kaynak: İHA

Marmara Denizi lüfer balıkçı