Davos 2020'de 'ÇEVRE' diyecek

Davos 2020'de 'ÇEVRE' diyecek

Dünyanın en ünlü zirvelerinden Dünya Ekonomik Forumu'nun düzenlediği Davos Zirvesi'ne bu yıl 'çevre' damgasını vuracak.

Dünyanın en ünlü zirvelerinden Dünya Ekonomik Forumu'nun düzenlediği Davos Zirvesi'ne bu yıl 'çevre' damgasını vuracak. 21-24 Ocak'ta gerçekleştirilecek 50'nci zirveye Türkiye'den, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal katılacak. 3 bin işadamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisine ev sahipliği yapacak zirvede Küresel Ekonomideki 2020'de En Büyük Riskleri küresel ısınma olarak belirlendi.

Dünyanın gelecek 10 yılını en fazla etkileyecek küresel risklerde, iklim değişikliği ve buna bağlı çevresel olaylar olarak öne çıkıyor. Aşırı hava olayları, iklim değişikliğiyle mücadele ve uyumdaki başarısızlık, doğal afetler, biyolojik çeşitlilik kaybı ve ekosistem tahribatı ve insan kaynaklı çevresel zarar ve afetler gerçekleşme olasılığı en yüksek 5 risk olarak öne çıktı. 2018 ve 2019'dan bu yana verilen örnekler arasında ise geçtiğimiz haftalarda yaşanan Avustralya yangınlarının 68 milyar dolarlık maliyeti ön plana çıkarıldı. Aynı zamanda Japonya'da 9.8 milyar dolarlık fatura yaratan seller ve Kuzey California'da yaşanan kamp yangını ile oluşan 16.5 milyar dolarlık zarara vurgu yapıldı.

119 MİLYARDER DAVOS'A İNİYOR

Davos 2020'ye 100 ülkeden 2000 önemli insan katılıyor. Davos'a katılan en zengin 119 milyarderin toplam serveti 500 milyar dolar! 

OXFAM, DAVOS ÖNCESİ RAPOR YAYINLADI

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'ndan önce yayınlanan bir raporda, dünyanın 2,153 milyarderinin 4,6 milyar insanın toplam servetinden daha fazla servete sahip olduğunu belirtti. öte yandan dünyanın dört bir yanında kadınların ücret almadan 12.5 milyar saat çalıştığını, yıllık 10.8 trilyon dolar değerinde bakım ve ev işini bedava yaptığını belirtti. Kadın erkek ücret eşitsizliğinin halen önemli bir konu olduğunu belirtti. 

Davos'ta bu konunun gündeme gelmesini umduklarını belirten Oxfam yetkilileri "Hükümetler zenginlerin vergilerini tam olarak ödediklerinden emin olmalılar ve daha fazla vergi almalılar. Bu vergilerde fırsat eşitsizliğini gidermek için harcanmalı" çağrısını yaptı.

davos ekonomi milyarder