Damga vergisi beyannamesi nedir, nasıl, ne zaman verilir? Damga vergisi ne kadar?
Damga vergisi, kurumlar ile kurumlar, kişiler ile kişiler ya da kişiler ile kurumlar arasındaki resmi ve hukuki işlemleri belgeleyen kağıtlardan alınan vergilerdir. Peki, damga vergisi beyannamesi nedir? Damga vergisi ne kadar, neye göre hesaplanır? Damga vergisi oranları ne kadar?
Kağıt terimi, imza yerine geçen bir işaret konmak ya da yazılıp imzalamak biçiminde düzenlenen ve herhangi bir durumu belli ya da ispat etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanarak manyetik ortam içerisinde ve elektronik veri biçiminde ortaya çıkarılan belgelere karşılık olarak kullanılmaktadır.
DAMGA VERGİSİ NEDİR?
Damga vergisi, kişiler ile kişiler, kişiler ile kurumlar ya da kurumlar ile kurumlar arasında hukuki ve resmi işlemleri belgeleyen kağıtlardan alınan vergiler olarak ifade edilir. Damga vergisinin alınabilmesi için kağıdın ibraz edilebiliyor olması, imzalanabilir ya da imza yerine geçen ibareler olması ve hüküm içermesi lazımdır.
DAMGA VERGİSİ BEYANNAMESİ NASIL VERİLİR?
Damga vergisi, iki biçimde ödenebilir. Bunlardan ilki, ‘Nispi Ödeme’dir. Bu ödeme ise, binde 8,25 olacak bir şekilde hesaplanır. İkinci ödeme şekli ise, maktu şekilde 30 TL olarak ödenmektedir. Sözleşme içerisinde herhangi bir değer belirtilmediği takdirde damga vergisinin maktu alınması lazımdır. Sözleşme içerisinde ifade edilen bir değer varsa nispi alınır. Damga vergisi basılı bir şekilde makbuz şeklinde, damga konulması ya da istihkaktan mahsup edilerek de ödenebilir.
DAMGA VERGİSİ NE ZAMAN VERİLİR?
Damga vergisi, aylık ödenir. Beyannamesi ise, izleyen ayın 23. günü, vergi olduğu zaman verilir, izleyen ayın 26. gününde de ödenir.
DAMGA VERGİSİ MÜKELLEFLERİ KİMLERDİR?
Damga Vergisi Kanunu ile sınırları belirlenmiş olan damga vergisi, resmi bir nitelik taşır. Kağıtları imzalayan kişiler ise damga vergisi mükellefidir. İmza atan kişilerden birisi resmi kuruluş ya da muaf durumda ise, vergiyi kişi öder.
Damga Vergisi Kanunu’nun 24’üncü maddesine göre, vergiye tabi olan kağıtların damga vergisi eksik ödenmiş ya da hiç ödenmemiş ise, imzalayanlar bu vergiden müteselsilen sorumlu olur.
DAMGA VERGİSİ TUTARI NEYE GÖRE HESAPLANIR?
Damga vergisine konu olan kağıtların nüshasına göre damga vergisinin hesaplaması yapılabilir. Ama fotokopi ya da sureti damga vergisinin kapsamında değildir. İdareye sözleşmeyi ibraz eden kişi, damga vergisini ödemekle yükümlü olan kişidir. Aynı zamanda damga vergisine konu olan sözleşmenin aslı kimde kalıyorsa yine vergiyi o kişi öder. Sözleşmenin Anonim Şirket ile kişi arasında yapıldığı zaman damga vergisi mükellefi Anonim Şirket olur. Bu nedenle vergiyi Anonim Şirket öder. Damga vergisi çeşitleri;
Maktu Damga Vergisi: Kağıtta yazan bedelden bağımsız olarak belirli bir TL karşılığında ödenir.
Nisbi damga vergisi: Kağıtta yazan bedele her yıl belirlenen tutar tablosunda yer alan oranlar uygulanır.
DAMGA VERGİSİNE TABİ KAĞITLAR
Akitlerle ilgili kâğıtlar
Mukavelenameler, temliknameler ve taahhütnameler (Binde 8,25)
Belli parayı ihtiva eden kâğıtlar
Kira mukavelenameleri (Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden hesaplanır.) (Binde 1,65)
Sulhnameler ve tahkimnameler (Binde 8,25)
Kefalet, rehin senetleri ve teminat (Binde 8,25)
Fesihnameler (Belli parayı ihtiva eden bir kağıda taalluk edenler dahildir.) (Binde 1,65)
(Değişik: 5766/10-b md.) (Yürürlük: 6.6.2008)
Karayolları Trafik Kanuna göre tescil ve kayıt edilmiş ikinci el araçların satış ve devrine ilişkin sözleşmeler (Binde 1,65)
DAMGA VERGİSİ ORANLARI
2021 yılı Damga Vergisi tutarları, 2020 yılının sonunda Resmî Gazete’de yayınlandı. Tebliğe göre Damga Vergisi Kanunu’nun 14. maddesinin 1. fıkrası gereğince belirtilen her bir kağıttan alınacak olan verginin üst sınırı, yeniden değerleme oranında artırılarak 3.534.679,90 TL olarak değiştirildi. Belirlenen ilgili oran ve tutarlar 1 Ocak 2021 tarihinden sonra uygulanmaya başladı.