Cumhurbaşkanı Danışmanı Ayhan Oğan: Gazoz olma efsane ol

Ekonomi haberleri
Cumhurbaşkanı Danışmanı Ayhan Oğan: Gazoz olma efsane ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanlarından Ayhan Oğan, genel kabul görmüş iktisat bilimi ve siyaset bilimi kurallarının Batıyı merkez alıp dünyanın geri kalanını öteki kabul ettiğini yazdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Ayhan Oğan sosyal medyadan  bir paylaşım yaparak "Genel kabul görmüş iktisat bilimi ve siyaset bilimi kuralları, Batıyı merkez dünyanın geri kalanını öteki kabul eder. Emperyal hedefler ve sömürü paradigması üzerine kuruludur. Yırtıp attık, Milli iktisat ve Milli siyaset politikasıyla tarih yazıyor, yeni bir dünya kuruyoruz” diye yazdı.

Oğan ikinci bir tweet'inde ise "Bu ülkenin en büyük sorunu; aklı, bilimi, teknoloji ve gelişmeyi sadece batı üzerinden okuyan mankurtlardır. Batı dünya tarihinin son 200 yılında liderdir, birikimi de bütün insanlığın ortak birikimini kendi hegemonyasına kullanmaktan gelir. Kendin ol. Gazoz olma efsane ol."

Oğan'ın paylaşımı TÜSİAD'ın "Genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına hızla dönülmesi” açıklamasına bir yanıt olarak kabul edildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan da TÜSİAD'ın açıklamasına tepki göstermiş ve "Ey TÜSİAD ve yavruları, size sesleniyorum. Tek göreviniz var, yatırım, üretim, istihdam, büyüme. Siz bunda ne yapıyorsunuz onu ortaya koyun. Kalkıp da hükümete saldırmanın değişik versiyonlarını aramayın, bizimle mücadele edemezsiniz" demişti.  

TÜSİAD'ın açıklaması neydi?

“Son dönemde yaşadığımız istikrarsızlıklar sonucunda, denenmekte olan ekonomi programıyla amaçlanan sonuçlara erişilemeyeceği netleşmiştir” denilen açıklamada, şöyle devam edildi:

“TÜSİAD olarak, bu iktisadi çerçeve çizilmeden evvel de, süreç devam ederken de, erken faiz indirimi ile oluşan politikaların istikrarsızlık yaratacağına dair görüşlerimizi hem kamu kurumları hem de kamuoyuyla pek çok kez paylaştık. Bu sürecin TL’de şiddetli değer kaybı, enflasyonda hızlanma, yatırımları, büyümeyi, istihdamı baskılama ve en önemlisi ülke olarak fakirleşmemizle sonuçlanma riskini vurgulamıştık.

Nitekim, yeni iktisadi tercihler kapsamında atılan adımların ardından güvensizlik ve istikrarsızlık ortamı oluşmuştur. Özellikle yurtiçinde dövize olan talebin şiddetli ölçüde yükseldiğini, bunun da var olan tüm ekonomik dengeleri bozduğunu görmekteyiz.

İzlenen ekonomi politikası yalnızca iş dünyası için değil, tüm vatandaşlarımız için yeni ekonomik sorunlar yaratmaktadır. Uzun dönemde de çok daha büyük yapısal problemlere yol açma riski artmıştır. En fazla faydalanması beklenen ihracatçılarımız dahi bu ortamdan zarar görmektedir.”

TÜSİAD’ın açıklamasında, “Son dönemde ekonomide oluşan hasarın tespitini yapıp öncelikle serbest piyasa işleyişi çerçevesinde, tüm paydaşların desteğinin alındığı, genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına hızla dönülmesinin gereği açıktır” çağrısında bulunuldu.

Açıklamada “Ülkemizde ‘kurumsuzlaşma’ sorununa daha önce de işaret etmiş, kalkınmamız için gerekli yaklaşımı ‘Yeni Bir Anlayışla Geleceği İnşa: İnsan, Bilim, Kurumlar’ adlı çalışmamız ile kamuoyuyla paylaşmıştık. Ülke ekonomimize fayda sağlayacak, öngörülebilirliğin, yatırım ortamının ve kalkınmanın önünü açacak kural bazlı politikaları hayata geçirmeliyiz. Kurumların ve kuralların kapsayıcı ve etkin şekilde güçlendirilmesi başta olmak üzere atılacak adımlar ülkemizde güven ortamının oluşması için elzemdir. TÜSİAD olarak bu istikamette atılacak doğru adımlara katkı vermeye hazırız.”  

 

tüsiad