Çiftçilik belgesi nedir, ne işe yarar? Çiftçilik belgesi başvurusu nasıl yapılır?

Çiftçi kredisi e-Devlet
Çiftçilik belgesi nedir, ne işe yarar? Çiftçilik belgesi başvurusu nasıl yapılır?

Çiftçilik belgesi ile ilgili araştırmalar hız kazanmış durumda. Peki, Çiftçilik belgesi nasıl alınır, Çiftçilik belgesi ne işe yarar? Çiftçilik belgesi için gerekli evraklar hangileri?

Çiftçilik belgesi, çifti adaylarının gerçekleştirdikleri tarımsal faaliyetlerini meslek edindiklerini belirten, ziraat odaları tarafından verilen bir belgedir. Çiftçilik belgesinin ne işe yaradığı, neden alınması gerektiği ve nasıl alındığını sizler için derledik.

Çiftçilik belgesini tarım yaptığınız il ya da ilçelerin ziraat odalarından almanız gerekir. Bunun için öncelikle e-Devlet üzerinden çiftçi kayıt formunu indirmeniz ve çıktısını alarak doldurmanız gerekir. Sonrasında diğer gerekli evraklar ve başvuru formu ile Tarım İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Çiftçilik Belgesi Nedir?

Çiftçi adaylarının tarımsal faaliyetlerini meslek edindiklerini kanıtlamak için aldıkları belgelere çiftçilik belgesi denir. Çiftçilik belgesi çiftçi adaylarına ziraat odaları tarafından verilir ve formel bir belgedir. Ekonominin önemli bir dalı olan çiftçilik ülke çapında planlı bir politika ve disiplin ile yürütülmektedir.

Çiftçilik Belgesi başvuru

Tarım ve hayvancılığa gerekli önem verilmezse ülkelerin ekonomilerinde ve yaşam standartlarında farklılaşmalar meydana gelebilir. Yalnızca halkın ihtiyaçları için değil ihracatın ve ticaretin önünü açmak için de çiftçilik önemlidir. Tarımda gelişmiş teknolojilerin kullanılması ve sürdürülebilirlik de oldukça önemlidir. Çiftçilik belgesi de bu doğrultuda hazırlanmaktadır.

2005 yılında uygulanmaya başlanmış olan Çiftçi Kayıt Sistemi tarafından usuller ve esaslar belirlenmiştir. Aynı zamanda çiftçiler kayıt altına alınarak tarımsal faaliyetler de bu sayede takip edilmektedir. Çiftçiler desteklenirken aynı zamanda eğitimleri de bu belgeler tarafından tamamlanır.

Çiftçilik Belgesi Ne İşe Yarar?

Çiftçilik belgesine sahip olan vatandaşlar aşağıdaki kazanımları elde edebileceklerdir:

- ÇKS kayıtlarını yaptırabilecek veya güncelleyebileceklerdir,

- Tarıma dair tüm desteklerden faydalanacak ve Bağ -Kur (4/1-b) sigortasını yaptırabileceklerdir,

- Müstahsil yol belgesi alabileceklerdir,

- Tarım Kredi kartı başvurusunda bulunabileceklerdir,

- Çiftçiler için üretilmiş cep telefonu hattına sahip olabileceklerdir.

Çiftçilik Belgesi nasıl alınır

Çiftçilik Belgesi Nasıl Alınır?

Tarımsal arazinin içinde bulunduğu il ya da ilçedeki ziraat odaları tarafından verilen çiftçilik belgesini alabilmek için ilk olarak çiftçi adayları, e-Devlet web sitesi aracılığı ile veya internet üzerinden 'çiftçi kayıt formu' kelimeleri ile arama yaparak forma ulaşabilirler. Formun çıktısını alarak doldurduktan sonra Tarım İl Müdürlüğü'ne şahsen başvuru yapan çiftçilerin başvuruları, yönetim kurulu tarafından detaylı bir incelemeye alınmaktadır. İnceleme akabinde görüşler pozitif ise adayların kayıtları aktif hale getirilmekte ve çiftçilik belgeleri kendilerine teslim edilmektedir. Bu noktada kayıt türleri üçe ayrılmaktadır:

- Toprak sahiplerinin başvurusu,

- Toprak kiralayan kimselerin başvurusu,

- Toprak birinci dereceden yakınlarına ait olan kimselerin başvurusu.

Bu noktada değinmemiz gereken önemli bir husus bulunmakta. Bu da çiftçi adayının başvuru öncesinde toplaması gereken belgeler nelerdir? sorusunun yanıtı. İşte yanıtı...

Çiftçilik Belgesi İçin Gereken Evraklar Hangileridir?

Çiftçi adayının çiftçilik belgesi içi başvururken kendisinden istenen çeşitli evraklar aşağıda listelenmektedir:

- 1 adet kimlik fotokopisi,

- Nüfus müdürlüklerinden temin edilmiş nüfus kayıt örneği,

- En fazla altı ay öncesine ait bir adet vesikalık fotoğraf,

- Sigortası aktifse veya emekliyse sigorta numarası,

- Çiftçi kütük belgesi (ilgili ziraat odasından temin edilmesi ve muhtar tarafından onaylanması gerekmektedir),

- İmza sirkülerinin, yetki belgesinin ve vergi levhasının fotokopisi,

- Tapu kayıt örneği veya tapu fotokopileri (ilçe tapu müdürlükleri tarafından onaylanması gerekmektedir).

Öte yandan şu iki noktaya da dikkat edilmelidir:

- Birinci dereceden yakınlarına ait toprak için başvuruda bulunanların muvafakatname-2 belgesini hazırlamaları gerekmektedir.

- Toprak kiralayan çiftçi adaylarının ÇKS kaydı yapabilmeleri için kira sözleşmesi kaydının bulunması gerekmektedir.

Çiftçilik ile ilgili merak ettiğiniz pek çok şeyi bulabileceğiniz tarnet.com sayfalarında, Elektronik Belge Yönetim Sistemleri, sektörel çözümler, dijital dönüşüm gibi alanları da inceleyebilirsiniz.

çiftçi kredisi ...

Kaynak: Haber Global TV

ÇKS