Chevron, Hess Corp'u 53 milyar dolara satın alıyor

Ekonomi haberleri
Chevron, Hess Corp'u 53 milyar dolara satın alıyor

Chevron Corp, küçük rakibi Hess Corp'u 53 milyar dolar değerindeki hisse senedi karşılığında satın alacağını açıkladı.

Chevron Corp, küçük rakibi Hess Corp'u 53 milyar dolar değerindeki hisse senedi karşılığında satın alacağını açıkladı.

Chevron, Hess'in her bir hissesi için 171 dolar ödemeyi teklif etti. Bu tutar, Hess'in hisselerinin son kapanış fiyatından yaklaşık yüzde 4.9 daha yukarıda.

Şirketlerin yaptığı açıklamada, Hess Corp'un CEO'su John Hess'in anlaşma tamamlandıktan sonra Chevron'un yönetim kuruluna katılmasının beklendiği belirtildi.

ABD'DE PETROL PİYASASINDA REKABET ÇETİNLEŞİYOR

Benzer bir şekilde, ABD'li petrol ve doğalgaz üreticisi Exxon Mobilde rakibi Pioneer Natural Resources'ı 59.5 milyar dolar değerinde hisse senedi karşılığında satın almak için 11 Ekim'de anlaşmıştı.

Exxon böylece ABD'nin en büyük petrol sahasındaki en büyük üretici olacak ve on yıllık düşük maliyetli üretimi güvence altına alacak.

Bu anlaşma, bu yıl herhangi bir şirket tarafından gerçekleştirilen en büyük satın alma olmanın yanı sıra Exxon'un 1998'de 81 milyar dolar karşılığında Mobil Oil'i satın almasından bu yanaki en büyük satın alması olacak.

Exxon son iki yılda maliyetleri düşürerek, onlarca varlığını satarak ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yarattığı yüksek enerji fiyatlarından faydalanarak kendisini büyük zararlardan ve devasa borçlardan kurtardı.

Anlaşma, ABD'nin en büyük petrol şirketlerinden dördünün, Permian Basin petrol sahasının büyük bir kısmının ve kapsamlı petrol sahası altyapısının kontrolünü elinde tutumasını sağlayacak.

Exxon hisseleri yılbaşından bugüne yüzde 4,29 yükselirken, Chevron hisseleri yüzde 4,09 geriledi. 

 

Kaynak: Reuters

hisse tahvil Bono chevron petrol