Çalıştığı halde sigorta girişi olmayana emeklilik müjdesi!
Çalıştığı halde girişi yapılmayan, sigortaya girişi geç bildirilenler için emeklilik hakkı yasalarla mümkün. Binlerce kişinin emeklilikte yaşa takılanlar yasasından yararlanabilmek için iş mahkemelerine başvurduğu öğrenildi.
Çalıştığı halde girişi olmayan, geç bildirilen binlerce kişi emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasından yararlanabilmek için iş mahkemelerine başvurdu. Sigorta girişi 8 Eylül 1999 öncesi olmasına karşın primi yatırılmayanlar dava açarken, İş Kanunu'ndaki bazı detaylar hem emeklilik kapısı açıyor hem de geliri artırıyor.
Çalıştığı halde işe başlangıcı bildirilmeyen ya da geç bildirilen de dava açma hakkına sahip. Örneğin 1996'da işe başlamasına karşın kuruma bildirimi yapılıp da ilk primi ödemesi Kasım 1998'de başlatılan başlangıç tarihinin düzeltilmesini talep edebilir, olumsuz cevap gelmesi durumunda hizmet davası açabilir. Bu sürelerin belgeyle ispatlanması durumunda zaman aşımı süresi işletilmiyor. Bu şekilde sigortasız çalışanlar sadece hizmet davası değil kıdem, ihbar, ücret, fazla mesai ücreti, kullanılmayan izin ücreti gibi işçilik alacakları için iş mahkemesine dava açabiliyor. Hem hizmet tespiti hem alacaklar için iki ayrı dava açmak gerekiyor. Ekim 2018'den itibaren başlayan yeni uygulama nedeniyle işçilik alacakları için dava açmadan önce arabulucuya gitmek gerekiyor. Sosyal güvenlik sisteminde bir gün bile emeklilik kapısı açar.
Sabah'ın haberine göre, emekliliği öne çekecek, EYT kapsamına girmeyi sağlayacak bazı soruların cevapları şöyle:
HİZMET TESPİTİ İSTEMEDEN SADECE İŞÇİLİK ALACAK DAVASI AÇILABİLİR Mİ?
Çalışan sigortasız çalıştırıldığı süreye ilişkin olarak hizmet tespit davası açmadan sadece işçilik alacaklarına ilişkin de dava açabilir. Yargıtay da, hizmet tespit davası açmaya zorlanmadan davanın alacak yönünden çözümlenmesi yoluna gidilmesi yönünde kararı bulunuyor. Ancak açılmış bir hizmet tespiti davası varsa bunun sonucunun beklenmesi gerekiyor.
MEMUR OLMADAN ÖNCE ÇALIŞTIĞIM SÜRELERİ HİZMETE EKLETEBİLİR MİYİM, DERECEMİ ETKİLER Mİ?
Ekletebilirsiniz. Hizmet dökümü alarak başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru sonrası hizmet süreleri, nerede hizmet verdikleri incelenerek SGK ile yapılan yazışmalar sonucunda hizmetler birleştirilir. Emekli olmadan önce çalışma sürelerini birleştirerek prim günü sayılarını artırabilirler. Çalışmaların birleştirilmesi hizmet puanını artırır, kademe, dereceyi, prim kesintilerini etkilemez. Yasal varisler de başvuru işlemini gerçekleştirebilir. Vefat durumunda hak sahipleri de birleştirme talep edebilir.