Çalışanlar dikkat: İşe girişte imzalatılan o yazının bir geçerliliği yok

Ekonomi haberleri Asgari ücret
Çalışanlar dikkat: İşe girişte imzalatılan o yazının bir geçerliliği yok

İşe yeni başlayan işçilere kıdem tazminatı ile diğer bazı haklarını aldıklarını ve buna karşı dava açmayacaklarını belirten ibranameler imzalatılması sıkça karşılaşılan bir durum. Ancak uzmanlar uyarıyor...

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, kendisine gelen "İşe girişte 'Tazminatımı aldım' diye kağıt imzalayan işçi kıdem tazminatı alabilir mi?' sorusunu yanıtladı.

İşte girişlerde bazen işçilerden 'ibraname' adı altında bu tür yazıların istendiğini ve gerekçe olarak da İş Kanunu'nun gösterildiğini söyleyen Kıvanç, "Ancak, İş Kanunu’nda böyle bir düzenleme yer almıyor" dedi.

Kıvanç, "Türk Borçlar Kanunu’nun 420. maddesine göre işçinin işverenden alacağına ilişkin ibra sözleşmesinde aranan koşullar vardır. Bunların başında ibra sözleşmesinin yazılı olması, ibra tarihi itibarıyla sözleşmenin sona ermesinden başlayarak en az bir aylık sürenin geçmesi, ibra konusu alacağın türünün ve miktarının açıkça belirtilmesi, ödemenin hak edilen tutara göre noksansız ve banka aracılığıyla yapılması koşulu aranıyor. Kanun, bu unsurları taşımayan ibra sözleşmeleri veya ibranameleri kesin olarak hükümsüz sayıyor" ifadelerini kullandı.

Kıvanç, şöyle devam etti:

"Size tarihsiz bir ibraname imzalatmış olsalar bile Türk Borçlar Kanunu’na göre, ibranamede çalıştığınız sürenin karşılığı hak ettiğiniz kıdem tazminatı tutarının net olarak yazması gerekiyor. Bu tutarın yazması da yeterli değil, ibranamedeki tutarların ödendiğine dair belge sunulması, ödemenin de banka aracılığıyla yapılmış olması zorunludur.

İşveren, size imzalattığı ibranameye, iş akdinin sona erdiği tarihi izleyen bir ay sonrasının tarihini atmış olsa bile kıdem tazminatının banka aracılığıyla ödendiğine dair bir belge sunamadıkça, imzalatılan ibraname geçersiz sayılır. Kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten ayrıldığınızda işveren kıdem tazminatınızı ödemezse mahkemede hakkınızı arayabilirsiniz. Bunun önünde hiçbir engel bulunmuyor."

Kaynak: Haber Global TV

kıdem tazminatı ahmet kıvanç Türk borçlar kanunu