Çalışan EYT'li ne yapacak? İşte adım adım emeklilik!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den "EYT'de teknik çalışma bitti, Meclis'e gelmesi siyasi karar" açıklaması geldi. Peki emeklilik işlemleri ne zaman başlayacak? Çalışan EYT'liler ne yapılacak? Çalışan ve çalışmayan EYT'lilerin hakları neler? İşte adım adım yapılması gerekenler...
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin son açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. Bilgin, "Konu bizden çıktı artık Meclis grubunda. Teknik çalışma tamamlandı, Meclis gündemine gelmesi artık siyasetin vereceği bir karar" dedi.
Düzenleme Meclis'te kabul edilirse ilk etapta 2 milyon 250 bin EYT'linin hemen emeklilik hakkına kavuşması bekleniyor. Ardından kalan EYT'liler de prim ve yıl şartını tamamladıktan sonra yaşa bakılmadan emekli olabilecek.
EYT ŞARTLARI NELER?
EYT'lilerin emekli olabilmeleri için SSK'da en az 5 bin gün ve kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıl bekleme şartı bulunuyor. Prim şartı Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda kadınlarda 7200 gün (20 yıl) erkeklerde ise 9 bin gün (25 yıl) olarak belirlendi. Bu şartları yerine getiren EYT'lilerin yaşı ne olursa olsun emeklilik işlemleri yapılacak.
EYT'lilerin bir kısmı çalışırken bir kısmı da çalışmıyor. Çalışan ve çalışmayan EYT'liler açısından işlemler farklılaşıyor. Sabah gazetesinden Faruk Erdem, EYT'lilerin ne yapması gerektiğine adım adım yazdı: