Borsada devre kesici nedir? Devre kesici ne kadar sürer?
Zaman zaman borsayla ilgili haberlerde duymuş olduğumuz ifadeler bizlere yabancı gelebilir. Bunlarda birisi de devre kesici. Peki Borsada devre kesici nedir, ne anlama karşılık kullanılmaktadır? Devre kesici ne kadar sürer?
Devre kesici, borsada belirli aralıklarla uygulanmakta olan yöntemdir. Borsada devre kesici, yatırımcıların belirli aralıkları aşan fiyat değişimlerinden olumsuz etkilenmemesi için Borsa İstanbul tarafından sağlanan bir nevi sigortadır. Devre kesici uygulaması, piyasayı kısa süreliğine durdurup yatırımcının gözlemlemesine imkan tanımaktadır. İşte devre kesici ifadesi ile ilgili ayrıntılı bilgiler...
BORSADA DEVRE KESİCİ NEDİR, NE İŞE YARAR?
Borsada yapılan yatırımlar ile ilgili olan devre kesici, piyasaların borsa üzerinden rahatlaması ile ilişkili belli başlı durumlarda araya girer.
Yatırımcıların belirlemiş olduğu fiyat sınırının aşılması ile dalgalanmalardan etkilenmemesi için sigorta sistemine borsada devre kesici ismi verilir. Söz konusu sistem 2015 yılında Borsa İstanbul bünyesinde uygulamaya alındı. Piyasaların rahatlaması ve etkin bir şekilde yatırım yapılması için önemli kabul edilir. Bu yatırımlar üzerinden işlem yaparken, belli hâllerde devreye sokulur ve kullanımı gerçekleşir.
DEVRE KESİCİ NE KADAR SÜRER?
Borsa üzerinden devre kesicinin ne kadar süreceği çeşitli durumlarda değişkenlik gösterir. Bu durum borsa üzerinden akan trafiği yoğunluğuna bağlı olarak ele alınmaktadır. Özellikle de çok karmaşık ve yoğun bir borsa yatırım sürecinde, devre kesici ile işlemler durdurulur. Böylece neler olup bittiğine dair anlama imkanı elde edilir.
DEVRE KESİCİ NİYE KULLANILIR?
Yatırımcıların sermayelerini güven altına alabilmek için borsa devre kesici kullanılır. Böylece piyasa çok daha canlı şekilde tutulur ve yatırımcılar, güvenli biçimde alım satım imkanı elde eder. Yani borsa söz konusu olduğu zaman yatırım açısından borsa devre kesici iyi bir yapıdır. Bu da fiyat açısından belli sınırlar aşıldığı vakit yatırımcılar için bir güven protokolü oluşturur. Bu güven protokolüne aynı zamanda bir sigorta sistemi olarak da bakmak mümkün.
Kaynak: Haber Global TV