Borsa İstanbul'daki yükseliş sürecek mi?

Borsa Ekonomi haberleri
Borsa İstanbul'daki yükseliş sürecek mi?

Borsa İstanbul, çalkantılı bir dönem geçiren küresel borsaların arasında ayrışan borsalardan biri oldu. Borsa İstanbul, 2022'nin ilk 3,5 ayında yüzde 32 oldu.

Dünya borsaları 2022'ye başlarken küresel tedarik zincirindeki aksamalar, yüksek enflasyon dalgasıyla birlikte satışlarla karşılaşıyordu. Ardından gelen Rusya'nın Ukrayna saldırısı da küresel borsalar ve tedarik zincirleri için tuz biber oldu.

Bu gelişmelerin etkisiyle küresel borsalar dalgalı bir seyir izledi. ABD'de Dow Jones endeksi yeni yıla 36.410 puanda başlarken 15 Nisan 2022'ye gelindiğinde 34.451'e geriledi. Dow Jones endeksi bu yıl yüzde 5,38 değer kaybetti. S&P 500 endeksi de 4.796 puandan 4.392 puana geriledi. S&P 500'deki düşüş yüzde 8.32 oldu.

Avrupa borsaları da Rusya - Ukrayna gerilimi ve Avrupa'nın en büyük doğalgaz ve petrol tedarikçisi Rusya ile yaşanan gerilim nedeniyle ABD borsalarından pek farklı bir performans sergilemedi. Stoxx 600 endeksi yüzde 7 değer kaybetti.

Bu dalgalanan borsalar arasında Borsa İstanbul ise pozitif ayrıştı. 2022'ye 1.888 puandan başlayan Borsa İstanbul 15 Nisan günü 2.494 puandan kapandı. Borsa İstanbul'un ilk 3.5 aylık yükselişi yüzde 32 oldu.

Bir süredir Borsa İstanbul'da satışta olan yabancılar son zamanlarda alım yönünde... 14 Nisan'da TCMB'nin açıkladığı haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre yabancılar 8 Nisan haftasında net 245,2 milyon dolarlık hisse senedi alırken, 38,7 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 4,4 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senetleri (ŞBS) sattı. Yabancıların elinde hisse stoku 1 Nisan itibarıyla 18 milyar 482,6 milyon dolar iken, 8 Nisan'da 19 milyar 462,3 milyon dolara çıktı.

Borsa İstanbul'u sırtlayan yerli yatırımcı oldu. Yabancı yatırımcı oranı yüzde 38'e düşünce iş yerli yatırımcıya kaldı. Yılbaşından beri başlayan Borsa İstanbul rallisinde geri kalan bankacılık hisselerinde son günlerde yaşanan alımlar dikkat çekiyor. Yabancılar az da olsa bankacılık hisselerini almaya başladılar. Analistlere göre Borsa İstanbul'daki yükselişin sebepleri kurdaki dalgalanmaların durması, batı ile ilişkilerin düzelmesi ve Türkiye'nin Rusya - Ukrayna arasında arabuluculuk faaliyetlerinin başarılı olması. Bunun yanında kurdaki artışın etkisiyle Borsa İstanbul ve şirketlerin dolar bazında ucuz kalması da rallinin nedenlerinden biri.

Bazı analistlere göre ise Borsa İstanbul'daki yükselişin tek nedeni yüksek enflasyon. Yüksek enflasyon ve durgun kur ortamında parasını korumak isteyen yerli yatırımcı Borsa İstanbul'un yükselmesine neden oluyor.

YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

15 Nisan Cuma gününü 2.494,37 puandan kapatan Borsa İstanbul'da yükselişin sürüp sürmeyeceği merak ediliyor. Kimi analistler, sakin kurun etkisiyle yükselişin devam edeceğini söylerken, kimi analistler de Fed'in sıkılaştırmaya gitmeye başlamasının borsalarda düzeltmeler yaşanmasına neden olacağını söylüyor.

Bazı aracı kuruluş raporlarında, tarihi dipte olan yabancı yatırımcıdaki olası artışın Borsa İstanbul için uzun vadede iyimser olunmasını sağladığı ifade ediliyor. Bazı uzmanlar ise borsada yaşanan son rallinin ardından mevcut çarpandaki primler ve önümüzdeki döneme dair belirsizliklerin artmasıyla BİST için aşağı yönlü risklerin oluştuğunu belirtiyor.

Analistler, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 2.500 ve 2.590 puanın direnç olarak takip edileceğini kaydetti.

 

Kaynak: Haber Global TV

borsa ekonomi haberleri