Borç yapılandırmada yeni dönem!

Ekonomi haberleri

Kamu alacaklarına yapılandırma getirilmesini öngören kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi. Kamu alacaklarının yapılandırılıp cezaların silindiği düzenleme TBMM'de kabul edildikten sonra hayata geçecek. Peki düzenleme hangi yapılandırmaları kapsıyor?

Meclis komisyonunda kabul edilen düzenleme vatandaşın vergi dairelerine hangi türden olursa olsun tüm borçlarını yeniden yapılandırma kapsamına alıyor.

Borç Yapılandırma Neleri Kapsıyor?

- Vergi borçları
- Trafik Cezaları
- Askerlik
- Nüfus Cezaları
- Otoyol Kaçak Geçişleri
- Adli Para Cezaları
- İdari Para Cezaları
- Öğrenim Kredisi Borçları
- Destekleme Primi Borçları
- Gümrük Vergileri
- Gecikme Faizi ve Gecikme Zammı

31 Aralık 2022 yılı öncesi borçları kapsayan yapılandırmalara konulan 36 ay vade, yeni düzenleme ile 48 aya yani 4 yıla çıkarılıyor.

PEKİ YAPILANDIRMA BAŞVURULARI NASIL OLACAK?

Kanun çıktıktan sonra yapılandırma için 30 Nisan 2023'e kadar ilgili idarete başvurulabilecek. Yapılandırılan tutarlar peşin veya taksitler halinde ödenecek.

Kanun kapsamında sicillerinde 5 ila 95 puan cezası olan kişilerin, cezaları sıfırlanıyor. Alkol, uyuşturucu ve ölüme sebebiyet verme gibi hallerin dışında bir süre el konulan ehliyetler de iade edilecek.

İlk defa yapılan düzenleme ile de vergi dairelerine vergi, ceza, faiz gibi hangi türden olursa olsun borcu bulunan vatandaşların 2 bin lirayı aşmayan borçları siliniyor. 31 Aralık 2022 tarihinden önce ödenmesi gereken borçların toplamı 2 bin lirayı aşmıyorsa bu düzenleme kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere hiçbir şart aranmadan borçları silinecek.

 

Kaynak: Haber Global TV

borç yapılandırma dönem