Bezos da kervana katılıyor... Bazısı için parasından vazgeçmek kolay değil!
Uzun yıllar dünyanın en zengin insanı olan, pandemide servetine servet ekleyen Jeff Bezos, servetinin önemli bir bölümünü bağışlayacağını açıkladı. Bezos bunun için iyi bir planlama gerektiğini söylüyor ancak her zengin eşit şekilde servetinin bir kısmından hayır işleri için vazgeçemiyor.
Dünyanın en zengin insanlarının sahip olduğu para her geçen gün artıyor. Pandemi dünyada çeşitli ekonomik zorluklara sebep olsa da hem enflasyon hem de hisse senedi piyasalarında yaşanan hareketler milyarderlerin servetlerine servet kattı.
Peki paralarını koyacak yer bulamayan bu milyarderler, hayır işlerine ne kadar meraklı. Birçoğu kendileri veya aile üyelerine ait vakıflar üzerinden burs fonları oluşturuyor veya hayır kurumlarına yüklü bağışlar yapıyor. Peki ya en zirvedekiler, mesele Mark Zuckerberg 43.2 milyar dolarının ne kadarını bugüne kadar hayır işlerine yatırdı? Ya Twitter’dan herkese meydan okuyan dünyanın en zengin insanı Elon Musk?
BAĞIŞLAMA ANDI
2010 yılında uzun yıllar dünyanın en zengin insanı unvanını elinde tutan Microsoft’un kurucusu Bill Gates ve zirvenin gediklilerinden yatırımcı Warren Buffett, Bağışlama Andı (Giving Pledge) isimli bir oluşuma imza attılar. Ağustos 2010'da 40 kişi servetlerinden 125 milyar doları bağışlama kararı almıştı. Nisan 2011'de bağışçı sayısı 69’a çıktı (Elon Musk da 2012 yılında yani bu kadar zengin olmadan önce Giving Pledge’e imza koymuştu).
Dünyanın en zengin insanı Bill Gates, her ne kadar salgın döneminde komplo teorisyenleri için insanlara ‘çip’ taktırdığı düşünülen bir kişi olsa da 2000 yılından beri düzenli olarak servetinden önemli bir kısmı bağışlıyor. 2000 yılında eski eşi ile birlikte Bill&Melinda Gates vakfını kuran Gates, artık dünyanın en zengin insanları listesinde yer almak istemediğini söylüyor.
Gates, birkaç ay önce 20 milyar doları daha Bill&Melinda Gates vakfına aktaracağını belirtti. Bill Gates yıllardır bağışladığı milyarlarca dolar tutara rağmen bugün 113 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin 5. insanı. Sadece 2021 yılında ABD’deki milyarderler servetlerinin 28 milyar dolarını bağışlarken bu tutarın 15 milyar dolarını Bill&Melinda Gates vakfına transfer edilen fonlar oluşturdu.
ESKİ EŞİ DÜNYANIN EN ZENGİN KADINI OLMUŞTU
Peki birkaç yıl dünyanın en zengin insanı olan, Amazon ve Washington Post gazetesinin sahibi Jeff Bezos neden şimdi servetinin büyük bir kısmını bağışlayacağını açıkladı. Eşini aldattığı ortaya çıkan ve ses getiren bir boşanma davasının ardından servetinin önemli bir kısmını aldattığı karısına bağışlayan Bezos’un eski eşi MacKenzie Scott, boşanma sonucu 38 milyar dolar değerinde Amazon hissesi almıştı. Scott, bu tutarı aldıktan kısa bir süre sonra Giving Pledge’e imza koydu. 2020 yılında yazdığı bir yazıda boşanma tazminatını aldıktan sonra 116 derneğe 1.7 milyar dolar yardım yaptığını duyurdu. Aralık 2020’de 4.1 milyar doları daha hayır işlerine harcadığını açıkladı. MacKenzie Bezos’un uğradığı ihanet sonucu aldığı 38 milyar dolar, kendisini dünyanın en zengin kadını yapmıştı. Bezos’un bugünkü serveti 43.6 milyar dolar, kendisi dünyanın en zengin 4. kadını. Yani servetini bağışlamaya başlasa da Bezos’tan aldığı ilk günkü maddi varlıktan daha fazlasına sahip.
ERKEKLER POLİTİK HAREKETLERE BAĞIŞ YAPIYOR
Uzmanlara göre erkeklerin ve kadınların bağış yapmaya ilişkin farklı dürtüleri var. 2018 yılında küresel bağış trendlerinin ölçüldüğü bir çalışmaya göre; bütçesinden belirli bir miktarı bağış için ayıranların yüzde 65’i kadın. Araştırmada, erkeklerin bağış yapmak için sosyal konulardan ziyade siyasi partileri daha fazla tercih ettikleri ortaya kondu.
Küresel servetin, hala yeterli seviyede olmasa da, kadınların lehine daha fazla yayıldığı görülüyor. The Economist dergisinin bir çalışmasına göre, 2010 yılında kadınların toplam sermaye birikimi 34 trilyon dolar olurken 2020 yılında bu rakam 72 trilyon dolara çıktı.
Peki Jeff Bezos neden bu noktada parasını bağışlamaya karar verdi? Yıllardır hayır işleri konusunda ‘pinti’ olmakla suçlanan Bezos, Amazon’daki başarısını, servetini bağışlayacağını duyurduğu CNN’deki programda şu sözlerle açıklamıştı:
“Amazon’u kurmak kolay değildi. Çok çalışma ve akıllı ekip arkadaşları gerekiyordu. Bence hayır işlerine girmek de öyle” diyor. Bezos, hayır işlerini de iyi bir planlama sonucu etkili bir konuma taşıyabileceğini düşünüyor.
Kaynaklar: Bloomberg, CNBC, Reuters, Forbes Haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel