BDDK yalanladı: Tüm yasal haklar sonuna kadar kullanılacak

BDDK yalanladı: Tüm yasal haklar sonuna kadar kullanılacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), banka genel müdür ve yardımcılarının banka üst yönetiminde üstlendikleri görev ve yetkilere ilişkin Bloomberg News'te yer alan haberi yalanladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tarafından "www. bloomberg. com" internet sitesindeki spekülatif habere ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Türkiye ile ilgili spekülatif kur saldırılarının başladığı günden itibaren Türkiye ekonomisi ile ilgili güven bozucu, kasıtlı ve gerçeklerle bağdaşmayan haberleriyle dikkati çeken 'www. bloomberg. com' alan adıyla yayın yapan bir haber sitesi üzerinden kurumumuzu itham eden dedikodu mahiyetinde yalan ifadelerle asılsız haberler yayınlanmıştır." ifadesi kullanıldı.

Kurumun konu edildiği, herhangi bir somut bilgi ve belgeye dayanmayan "dedikodu ve yalanların" hiçbir şekilde kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, "Zira banka genel müdür ve yardımcılarının banka üst yönetiminde üstlendikleri görev ve yetkilerin hassasiyeti nedeniyle 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun (Kanun) 25'inci maddesinde Basel standartlarına uyumlu diğer ülke uygulamalarına benzer şekilde bankaların genel müdür ve yardımcıları için özel öğrenim ve mesleki deneyim şartı aranmış ve genel müdürlüğe ve yardımcılıklarına atanacakların, bu şartları taşıdıklarını gösteren belgelerle birlikte kuruma bildirilmesi gerektiği ifade edilerek söz konusu bildirimden itibaren yedi iş günü içinde kurumumuzca olumsuz görüş bildirilmemesi durumunda ilgili kişilerin atamalarının yapılabileceği hükme bağlanmıştır." bilgisine yer verildi.

"KURUMUMUZ GÖREV VE YETKİSİNİ TİTİZLİKLE YERİNE GETİRMEKTEDİR"

Açıklamada, şunlar aktarıldı:

"Aynı şekilde kanunun 26'ncı maddesinde de kanunun 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (d) bentlerinde belirtilen şartları taşımayan kişilerin, bankalarda genel müdür, genel müdür yardımcısı veya imza yetkisini haiz görevli olarak çalıştırılamayacağı ifade edilmiş ve bankalar bu durumdaki kimselerin imza yetkilerini derhal kaldırmak zorunda bırakılmıştır. Ayrıca aynı maddeye göre kurum denetimleri sonucunda, bu kanun veya ilgili diğer mevzuat hükümlerini ihlal ettikleri ve bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürdükleri tespit edilen ve haklarında kanuni kovuşturma talep edilen banka mensuplarının, imza yetkileri kurul kararı ile geçici olarak kaldırılacak ve bu kimseler kurulun izni olmadıkça imza yetkisini haiz personel olarak hiçbir bankada çalıştırılamayacaktır."

Söz konusu haberde adı geçen kişiye yönelik olarak herhangi bir banka tarafından BDDK'ya kanunun 25'inci maddesi kapsamında bir başvuruda bulunulmadığı bildirilen açıklamada, "Bu çerçevede kurumumuz kanun ve ilgili diğer mevzuatın kendisine verdiği görev ve yetkiler çerçevesinde finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanması, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışması, mali sektörün gelişmesi, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunması görev ve yetkisini ilgili mevzuatın kendisine belirlediği sınırlar içerisinde titizlikle yerine getirmektedir. Bu görev ve yetki yürütülen kamu hizmetinin gerektirdiği üzere eşitlik, tarafsızlık içerisinde ve uluslararası iyi uygulamalara uyumlu bir şekilde yerine getirilmektedir." denildi.

"TÜM YASAL HAKLAR SONUNA KADAR KULLANILACAK"

Açıklamada, bu bağlamda, bahse konu asılsız habere ilişkin tüm yasal hakların sonuna kadar 

kullanılacağı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Zira söz konusu habere konu kişinin kendi kişisel menfaatleri için ortaya attığı dedikoduların ana dayanak yapılarak haberleştirilmesinin gazetecilikle uzaktan yakından ilgisi bulunmamaktadır. Kurumumuzu itham edici mahiyette, gerçeğe aykırı ve dedikodu niteliğindeki ifadelere ilişkin olarak bankalarımızın ve ekonomimizin itibarını kırabilecek veya sektörümüze zarar verebilecek nitelikteki benzer yayınlar ve şahsi meseleleri için kurumumuzu itham eden kişi ve/veya kişiler hakkında bundan sonra da gerekli yasal yollara başvurulacağı tabiidir." 

NE OLMUŞTU?

Bloomberg News'de yer alan haberde, 11 eski özel bankanın üst düzey yöneticisinin, son iki yıl içinde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun talimatıyla işten çıkarıldığını söyledikleri belirtilmişti.

Kaynaklar isimlerinin gizli kalması kaydıyla konuşurken, Akbank TAS Genel Müdür Yardımcısı rolüyle üstlendiği otuz yıllık dönem sonunda, muhalefet üyesi olarak siyasete yönelen 55 yaşındaki Kerim Rota, “Konuşma zamanı geldi” demişti.

Kredilerden sorumlu üst düzey bir yetkili, kur atağı sonrası işten çıkarıldığını asla bir sebep verilmediğini, CEO tarafından bir pastaneye davet edildiğini ve ardından BDDK'nın onu seçtiğini, bankaya erişiminin reddedilmesini ve e-posta hesabının derhal kapatılmasını istediğini söylemişti. İsmini vermek istemeyen bankacılardan biri, Bloomberg'e BDDK'nın bankanın sahibine kendisini kovmasını söyledikten sonra istifa ettiğini belirtmişti. 

Diğer bankacılar, orta düzey yöneticilerin de çıkarıldığını, ancak kaç kişi olduğunu bilmenin bir yolu olmadığını ifade etmişti. Bir başka bankacı ise, finansal piyasalardaki faaliyetleri nedeniyle kovulduğunu söylemişti.

Bloomberg'e 13 Aralık’ta eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi’nin kurucu üyesi olarak çıkmasından iki ay önce konuşan Rota’nın, BDDK’nın yabancı bir bankanın onu işe almasını engellemek için araya girdiğinden şüphelendiğini belirtmişti.

BDDK Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu