Bardak çayda yeni enflasyon! Bozuk parayla çay içme dönemi bitti mi?

Ekonomi haberleri
Bardak çayda yeni enflasyon! Bozuk parayla çay içme dönemi bitti mi?
Euromonitor ve Dünya Bankası tarafından son olarak 2016'da yayınlanan verilere göre Türkiye, kişi başı 3.16 kilo ile dünyada en çok çay tüketilen ülke. (Fotoğraf: Shutterstock)

Çaykur'un son çay zammından sonra, işletmeler de fiyatlarda güncellemeye gidiyor. Neredeyse bozuk para ile çay satan kafe, kafeterya kalmadı. Durumdan ne işletme sahipleri ne de müşteriler memnun. Yoksa lokantaların "Çay içmeden bırakmam" ya da "Bir çay daha alır mıyız?" sözleri tarihe mi karışacak?

CİHAT ASLAN - EREN SAKARYA / 14 Mayıs'ta 2022 ürünü yaş çay alım fiyatının yüzde 76 artışla kilogramda 6.70 TL'ye çıkarıldığı ve üreticiye kilogram başı verilen 13 kuruşluk destek priminin de 30 kuruşa yükseltildiği açıklanmıştı.

Yaş çay alım fiyatlarının açıklanmasının ardından Çaykur, çaya ortalama yüzde 43.71 oranında zam yaptı. Yeni fiyat listeleri toptan satış yapan şirketlere gönderildi.

Hayat pahalılığı, enflasyon ve yapılan çay zammı ile en ucuz sayılan içecek olan çayın fiyatı 5 TL'nin üzerine çıktı. Haberglobal.com.tr olarak, İstanbul'un çeşitli bölgelerinde popüler olan çay ocaklarını gezdik.

'BEN DE 7-8 LİRAYA VERSEM...'

Bu kapsamda ilk durağımız Taksim'deki ünlü Hazzopulo Pasajı'nda bulunan ve öğrencilerin sıkça çay içmeye gittiği Kahveci Mustafa oldu. Çayın en ucuz satıldığı yerlerden olan Kahveci Mustafa'da artık demir para ile çay içemiyorsunuz.

Bardak çayda yeni enflasyon! Bozuk parayla çay içme dönemi bitti mi? - Resim : 1
Meşhur Kahveci Mustafa'da çay artık 5 TL. İşletme sahibi, "Bozuk para kurtarmıyor" diyor. 

Çay ocağında 1985'den beri çalışan ve son yıllarda işletmecisi olan 53 yaşındaki Zeki Bardakçı, "Çaya yapılan zammı artık takip edemiyoruz. Kilosunu 28 TL'ye, 30 TL'ye, 49 TL'ye, en son 59 TL'ye aldım. Yeni gelen zamlarla şimdi fiyat ne olacak bekleyip göreceğiz. Sabah ayrı, akşam ayrı zam ile uyanıyoruz" dedi.

Bardakçı, bozuk paralarla çay içme döneminin bittiğini belirterek, "Ben de buradaki işletmeler gibi çayı 7-8 TL'den versem o zaman buraya öğrenciler nasıl gelecek? Müşterilerim yerimizi bildiği için ayakları kesilmiyor ama yine de azalma var. Çay içmeye gelen gençler örneğin 3 çay içecekse bunu 1-2 taneye indiriyor" ifadelerini kullandı.

Kafede oturan üniversite öğrencisi Melih Yıldız, eskiden 1-2 liraya çay içebildiklerini söylüyor ve ekliyor; "Artık neresi olursa olsun oturup bir çay içmek en az 5 TL. Öğrencilerin içebileceği bir çay vardı onu da artık bozuk parayla içmek imkansız. En basit içecek çaydır. O bile 5 TL oluyorsa, insanların dışarı çıkıp bir yerlerde oturma şansı yok" diyor.

Bardak çayda yeni enflasyon! Bozuk parayla çay içme dönemi bitti mi? - Resim : 2

'ÇAY İÇMEDEN BIRAKMAM' SÖZÜ TARİH Mİ OLUYOR?

Taksim'deki Nazar Çay evinde çay şimdilik 4 TL. Ancak çaya gelen son zamdan sonra çayı 5 TL yapmayı düşündüğünü belirten işletme sahibi, "Günaşırı zam yapamıyoruz ama kuru çaya gelen zamları mecburen takip etmek zorundayız. Bozuk parayla çay satma dönemi bitiyor. Çünkü en az 5 TL olacak. Elektrikten, dükkan kirasına kadar her şeye zam geliyor, çayı da mecburen ödeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Eskiden bir yerlerde oturup yemek yedikten sonra işletme sahibi, "Çay içersiniz değil mi, gönderiyorum" veya "Çay içmeden bırakmam" derdi. İstiklal'de öğrencilerin çok uğradığı bir esnaf lokantası sahibi, bu ısrarın artık pek mümkün olmadığını söylüyor. Lokanta işletmecisi, "Eskiden 'Abi bir tane daha iç' diyorduk. Şimdi müşterinin yemekten sonra içtiği çayı yazan yerler duyuyoruz. Biz yazmıyoruz ama artık ısrar da etmiyoruz" şeklinde konuştu.

DEMİR PARA ALIŞKANLIĞI SÜRÜYOR

Öğrenci popülasyonun çok yüksek olduğu Beşiktaş bir diğer güzergahımız oldu. Beşiktaş'ta bulunan "Çay Evi"nin işletmecisi Gökhan Bey, zamların dengelerini bozduğunu belirterek, kazançlarının hiçbir şeye yetişemediğini söylüyor. Gökhan Bey, "4 ay önce 40 TL verdiğim temizlik malzemesi 120 TL oldu. Paketi 7 TL olan karton bardakların kalitesiz olanları 12 TL'ye çıktı" diyor.

Bardak çayda yeni enflasyon! Bozuk parayla çay içme dönemi bitti mi? - Resim : 3

Çaya zam geldiği için sipariş veremediğini söyleyen Gökhan Bey, "Normalde 10 koli sipariş veriyorum, cumadan sipariş geçtim, cumartesi tedarikçi beni görünce hiçbir şey söylemeden ortadan kayboldu. Pazartesi siparişin iptal edildiğini söyledi" dedi.

'AYIP OLMASIN DİYE...'

4 TL olan çayı 5 TL yaptığını söyleyen Gökhan Bey, "Müşteriler tepki gösterdi. Artık demir para alamıyoruz. Bazı müşteriler eski alışkanlık 2-3 lira bırakıyor ama ayıp olmasın diye arkalarından seslenip uyarmıyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Beşiktaş'taki bir diğer mekan Palmiye Kafe'nin sahibi Recep Bey de, "Sadece çay değil, elektrik, kahve, şeker… Hepsine zam geldi" dedi. 6 TL'ye sattıkları çayı 7 TL'ye çıkardıklarını söyleyen işletme sahibi, "Aslında daha fazla zam yapmıştık da tepki gördük 7 liraya çektik" şeklinde konuştu.

Kaynak: Web Özel

ekonomi haberleri