Barcelona turistler yüzünden yüksek kira ve 'kiralık ev' bulamama sorununu tarihe gömdü!

Ajans Bizim
İspanya Kiracı Konut Emlak haberleri Emlak vergisi
Barcelona turistler yüzünden yüksek kira ve 'kiralık ev' bulamama sorununu tarihe gömdü!

İspanya’nın Katalonya bölgesinin merkezi Barselona’nın Belediye Başkanı,  Barselonalıların konut edinmesini kolaylaştırmak amacıyla 2029 yılına kadar turistik dairelerin kiralanmasına son vermek istediğini duyurdu. 

Barselona'nın Sosyalist Belediye Başkanı Jaume Collboni, düzenlediği basın toplantısında, "Katalan Parlamentosu bize turistik daire ruhsatlarını yenilememe yetkisi verdi, bu da bize 10 bin evi yeniden kiralama ya da satış piyasasına sokma imkanı verecek" dedi. 

Belediye meclisine göre, Kasım ayında beş yıllığına yenilenen turistik daire ruhsatları Kasım 2028'de sona erecek.

Belediye Başkanı, bunun "2029'dan itibaren eğer bir aksilik olmazsa, bugün anlaşıldığı şekliyle turistik apartmanların Barselona şehrinden kaybolacağı" anlamına geldiğini söyledi. 

Barselona Belediyesi, bu tedbiri uygulamak için Katalan bölgesel parlamentosu tarafından geçen yıl onaylanan bir kararnameyi kullanmak istiyor. Bu kararname, emlâk baskısının en yüksek olduğu şehirlerde turistik kullanım için ruhsat verilebilecek mülk sayısını düzenliyor.

Belediye Meclisi’nden yapılan açıklamada, "Kent, konuta erişim zorluğunun ve turistlerin aşırı kalabalıklaşmasının olumsuz etkilerinin açık olduğu bir dönemde bu kadar yüksek sayıda dairenin turistik faaliyetler için kullanılmasına izin veremez" dendi.

Barınmayı Barselona'nın "ana" sorunu olarak gören Belediye Başkanı Collboni'ye göre, halihazırda 10 bin 101 mülkün turistik daire olarak ruhsatlandırıldığı Katalan başkentinde kiralar son on yılda yüzde 68 oranında arttı.

Barselona, son yıllarda, eski bir konut hakları aktivisti olan eski belediye başkanı Ada Colau'nun (2015-2023) liderliğinde yeni ruhsatların verilmesini askıya aldı. 

Barcelona turistler yüzünden yüksek kira ve 'kiralık ev' bulamama sorununu tarihe gömdü! - Resim : 1

Amaç, İspanya'nın yabancı ziyaretçiler için en önemli destinasyonu olan şehirde turizmin genişlemesini düzenlemekti. Ancak bu durum, özellikle Covid-19 salgının sona ermesinden bu yana aşırı turizmin etkilerinin konutlar üzerinde hissedilmeye devam etmesini engelleyemedi. 

Bu durumu protesto etmek için çeşitli yerel dernekler 6 Temmuz'da kentte "Yeter! Turizme dur diyelim" sloganıyla bir miting çağrısında bulundu.

Bu miting, geçen aylarda Kanarya Adaları ve Palma de Mallorca gibi diğer İspanyol turizm merkezlerinde düzenlenen benzer gösterileri izleyecek.