Balıkesir'de yeşil zeytin alımı başladı: "Çiftçinin malı para yapar"

Ekonomi haberleri Balıkesir

Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezlerinden biri olan Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde yeşil zeytin alımı başladı.

Burhaniye'de yeşil zeytin alımı başladı. Toplanan zeytinler yörede kurulan eleklerde sınıflandırılırken, fiyatı da 45 ila 75 lira arasında değişiyor.

Fiyatların iyi olduğunu anlatan Metin Akantaş, "Fiyatlar iyi. Üretici para kazanır. Ürünü kendi işleyen, sonra yağını da kendi satan kazanır" dedi. Mustafa Tınaz da, "Bu sene zeytinyağı fiyatları çok güzel. Zeytin tane fiyatları da iyi. Para yapıyor. Üretici çok memnun. Yağlardan da şikayet yok. Çiftçinin malı para yapar" dedi.

Zeytin komisyoncusu Tekin Köse de, "Bölgemizde zeytin hasadı başladı. Fiyatlar güzel, fakat mahsul çok az. Üretici memnun. Fiyatlar şu anda güzel. İnşallah, yağ fiyatları da iyi olacak. Sezon çok kısa sürecek ama, fiyatlarımız iyi. Üretici memnun. İnşallah, para kazanacağız" dedi.
Balıkesir'de yeşil zeytin alımı başladı: "Çiftçinin malı para yapar" - Resim : 1

ZEYTİNİN FAYDALARI

Bağışıklık sistemindeki sağlıklı hücrelerin sayısını artırır. Bu da vücudun kanserli hücrelere karşı olan direncini artırmasını sağlar.

Alzheimer, iyi huylu tümör gibi hastalıkların etkileri azaltır.

Vitaminler bakımından çok güçlü olan bu besin vücuttaki kalsiyum kaybını önler. Aynı zamanda kemik gelişimini de güçlendirmektedir.

Kansere karşı savaşır.

Sindirim sisteminin çalışmasına yardım eder.

Çocuklar için sağlıklı diş gelişimini tamamlamaya yardım eder.

Cansız saçların kuvvetlenmesine sebep olur.

İyi bir ağrı kesicidir.

Basur memelerini yumuşatır ve ağrıyla kanamayı durdurur.

Kalpte bulunan bazı sebepler yüzünden oluşan ritim bozukluğu gibi rahatsızlıklara fayda eder.

ZEYTİNİN ZARARLARI

Yıllardır faydalarıyla bilinen bir gıda maddesi olan zeytinin elbette zararları da vardır. Yiyeceklerin fazlası her zaman zarar teşkil eder. Zeytin fazla tüketildiğinde ise şu gibi sıkıntılar oluşur:

Mide ekşimesi.

İshal.

ZEYTİNİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ

Zeytin gün içinde çok tüketilen bir besin olduğu için kalorisi de çok merak edilmektedir. Zeytinin 100 gramında 207 kcal kalori bulunmaktadır. 5 tane zeytinin içinde bulunan kalorisi ise 42 kcal dir. Zeytinin besin değerleri ise şöyledir:

Karbonhidrat 1.1
Protein 1.8
Yağ 21.0
A vitamini
Kalsiyum
Demir

ZEYTİN ZAYIFLATIR MI?

Zeytinin zayıflattığına dair bazı sözler ortada gezmektedir. Peki bu doğru mudur? Zeytin yiyerek zayıflanır mı? Ünlü Uzman Doktor Canan Karatay'ın verdiği bilgilere göre düzenli bir şekilde sabahları 10 tane zeytin yenirse zayıflamak mümkündür. Ancak elbette bunu bir diyet içerisinde yapmak gereklidir.

GÜNDE KAÇ ZEYTİN YENMELİ?

Doktorlar arasında bir tartışma konusudur. Bazı doktorlara göre daha az tüketilmesi gereken bu besin bazı doktorlara göre de çok daha fazla tüketilmelidir. Çoğu doktorun görüşleri günde 7 adet zeytin tüketmek gerektiğindedir. Ancak Canan Karatay'a göre günde 40-45 tane zeytin tüketilmelidir.

 

Kaynak: İHA

Balıkesir çiftçi Zeytin