Balıkçılar '1 Eylül'e hazırlanıyor

Balıkçılar '1 Eylül'e hazırlanıyor

Denizlerde av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle "vira bismillah" diyecek balıkçılar, yeni sezondan oldukça umutlu. Av yasağı boyunca demirledikleri teknelerinin ve denize bırakacakları ağlarının bakım ve onarımını tamamlayan balıkçılar, 1 Eylül'e sayılı günler kala hazırlıklarına devam ediyor.

İstanbul'da balıkçılar 1 Eylül'de başlayacak yeni sezona hazırlanıyor.

Yeni sezonun hazırlıklarının yapıldığı limanlardan biri olan Poyrazköy'de balıkçılar, yıpranan ağlarını ilmek ilmek örerek yenilerken, kimisi de teknelerinin bakım çalışmalarını sürdürdü.

Sezonun bereketli geçmesini umut eden ve heyecanlandıklarını belirten balıkçılar, av döneminin hem balıkçıların hem de tüketicinin yüzünü güldüreceğine inanıyor.

SEZONA HAZIR BİR ŞEKİLDE BEKLİYORUZ

İstanbul Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, yeni sezon hazırlıklarına ilişki bilgi vererek 1 Eylül itibarıyla gırgır balıkçılığı denilen ve büyük teknelerle yapılan endüstriyel balıkçılığın başlayacağını belirtti.

Karaca, denizlerdeki av stokları üzerinde baskı oluşturan balıkçıları dinlendirdiklerini aktaran Karaca, yenilenen 1380 sayılı kanun ile beraber ellerinin de güçlendiğini söyledi.

DENETİMLERLE BALIKÇILAR KONTROL EDİLECEK

Gerekli denetimleri yapacaklarını söyleyen Karaca, ''Küçük boyda balık avlanıp avlanmadığını, yer yasaklarına ve zaman yasaklara uyulup uyulmadığını, yasakları devam eden türler var, onlarla ilgili kurallara balıkçılarımızın uyup uymadıklarının kontrollerimizi yapacağız'' dedi. Müsilaj sorunuyla ilgili yürüttükleri çalışmaları da anlatan Karaca, "En başından itibaren denizde, deniz suyundan ve balıktan numuneler gönderdik ve 30 civarında parametreye baktık, balıklarımızda ve deniz suyunda insan sağlığını etkiyecek herhangi bir bulguya rastlamadık. Marmara ve Karadeniz'den de avlanan balıkları yemelerinde herhangi bir problem yok'' diye konuştu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "Biz de balıkçılarımız gibi bolluk ve bereket bekliyoruz. Bizden sonraki nesiller için sürdürülebilir balıkçılık için gerekli denetimlerimizi yapıyoruz. Yasaklanan bölgede ve yasaklanan, asgari olmayan boydaki balıkları avlamamalarını istiyoruz'' dedi.

57 yaşındaki balıkçı Muammer Korkmaz, yeni sezonun balıkçılık açısından iyi göründüğünü kaydederek, Karadeniz balıkçısı olduğu için müsilajın kendilerini etkilemeyeceğini düşündüğünü söyledi.

Bu sezon balığın bol olmasını beklediklerini söyleyen Korkmaz, halkın da bu sayede Eylül'ün ilk haftasından itibaren ucuza balık yiyebileceğini düşünüyor.

KÜÇÜK BALIKÇILAR ENDİŞELİ

56 yaşındaki balıkçı Ahmet Topalak da hazırlıkları tamamladığını ancak ufak balıkçılara gelen düzenlemenin sorun yaratacağını ekleyerek, "Palamutçuluk yapsam 1-1,5 ay sürecek. 1,5 ay sonra ben ne yapacağım? 8 ay yatacağım. Trolü seçsem kışın 4 ay zamanı var. Bunun 2 ayı hava esiyor. 2 ay çalışıp 6 ay yatacağım. Ufak balıkçının en büyük sorunu bu." dedi.

Müsilajın Karadeniz'deki balıkçıları etkilemeyeceğini düşünen Topalak, palamutun ucuz olduğunu ama tüketiciye pahalıya ulaşacağını beklediğini söyledi.

Kaynak: AA

balıkçılık balık 1 Eylül