Bakan Varank, selden etkilenen Eminönü esnafına destek paketi müjdesi verdi

Bakan Varank, selden etkilenen Eminönü esnafına destek paketi müjdesi verdi

İstanbul'da yaşanan kuvvetli yağış sonrasında dükkanlarını su basan Eminönü esnafının selle mücadele görüntüleri dikkat çekmişti. Bugün Sanayi ve Teknoloji Bakanı'ndan Eminönü esnafına destek paketi müjdesi geldi

Eminönü ve Kapalıçarşı esnafının şiddetli yağış sonrasında dükkanları su basması nedeniyle uğradığı zararın oldukça büyük olduğu belirtiliyordu. Twitter hesabından bu konuyla ilgili bir açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank, esnafa müjdeli haberi verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla esnafa bir destek paketi hazırlandığını açıklayan Varank, selden etkilenen Eminönü esnafına 100 bin TL'ye kadar sıfır faizli ve 1 yıl geri ödemesiz kredi verileceğini söyledi.
Kredi, daha önce de deprem ve sel nedeniyle geliştirilen Acil Destek Programı çerçevesinde verilecek. 1 yıl geri ödemesiz dönemden sonra geri ödeme üçer aylık dilimler halinde 36 ay yani toplamda geri ödemesiz süreyle birlikte 4 yılda, toplam 12 eşit taksitte gerçekleşecek.



Peki esnaf, bu krediden nasıl yararlanabilecek?

KOSGEB'in çatısı altında verilen Acil Destek Kredisi için şartlar şöyle;

PROGRAMIN AMACI VE GEREKÇESİ
01.01.2011 tarihinden itibaren ülkemizde yaşanan doğal afetler (özellikle sel, su baskını, zelzele, büyük kuraklık, anormal şiddette fırtına,) harp, genel grev, yangın, halk hareketleri, terör v.b. durumlardan etkilenen ve bu durumu ilgili resmi makamlardan belgeleyen, KOSGEB Veri Tabanı'na kayıtlı işletmelere uygun koşullarda finansal destek sağlamak amacıyla Acil Destek Kredisi programı hazırlanmıştır. 

Banka tarafından kendi mevzuatına göre kredi değerliliği bulunan ve kredi kullandırımı yapılan işletmelerin faiz/kar payının tamamının KOSGEB tarafından karşılanacaktır.

KOSGEB Veri Tabanına Kayıtlı Olmayan İşletmelerin ise kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir. 

KREDİ MASRAFI 
İşletmeler kullanacakları kredi faiz desteği için BANKA'ya, asgari 100.-TL olmak üzere, kredi tutarı üzerinden azami binde beş hizmet masrafını ve ipotek alınması halinde ise, ayrıca azami 750.- TL ekspertiz masrafını peşin olarak ödeyecektir. 

KEFALET PROBLEMİ OLAN İŞLETMELER
Bankanın yönlendirmesi halinde, protokol kapsamında işletmeler uygun koşullarda, Kredi Garanti Fonu'nun kefaleti ile birlikte kredi kullanabileceklerdir.

KOSGEB Mustafa Varank Eminönü sel felaket şiddetli yağış