Bakan Varank: 5G ile teknolojieriyle ilgili yol haritamızı hazırladık

Ekonomi haberleri
Bakan Varank: 5G ile teknolojieriyle ilgili yol haritamızı hazırladık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "5G ve ötesi teknolojilerle bağlantılı yaşam noktasında biz yol haritamızı hazırladık. Yol haritamızı yakın bir zamanda kamuoyuyla paylaşacağız." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsünün (TÜSSİDE) desteğiyle Türk Telekom, Nokia ve Arçelik iş birliğiyle oluşturulan "Üretim Teknolojileri Girişim Hızlandırma Programı 5G@EndTech Demo Day" etkinliği Arçelik Çayırova kampüsünde gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla gerçekleştirilen etkinliğe, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, Nokia Türkiye Ülke Müdürü Erensoy Bilgin, Arçelik Strateji ve Dijitalleşmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Utku Barış Pazar, Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nihat Bayız, TÜBİTAK TÜSSİDE Müdürü İsmail Doğan, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Coştu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Abdurrahman Aydın, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, Türkiye Açık Kaynak Platformu Yöneticisi Sertaç Yerlikaya ve çok sayıda şirket temsilcisi katıldı.

Bakan Varank, "5G@EndTech" kapsamında desteklenen teknoloji şirketlerinin (IQVizyon, robolaunch Cloud Robotics Platform, Meshine sürü teknolojileri, NaraXR, Link Robotics, BİB, Selvi Technology, SADELABS, beeNEO, Yongatek Mikroelektronik, Talisa Mühendislik, LNL Teknoloji, VSight) 5G teknolojileri ile geliştirdikleri çözümleri inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Varank, etkinlikte yaptığı konuşmada, "Bakanlık olarak teknoloji tabanlı girişimlerimizin parçası olduğu, yerli ve milli üretimin ortaya konulduğu bu tarz etkinliklerden büyük bir keyif aldığımı, gururla bu tarz etkinliklere katıldığımı özellikle belirtmek istiyorum. Bu programın 5G teknolojisini kullanarak son kullanıcıya dönük nihai ürünler çıkarabilmemiz açısından vizyoner bir proje olduğunun altını özellikle çizmek istiyorum." dedi.

Bir öneriyi de dile getirmek istediğini ifade eden Varank, "Buradaki herkesin ne üretirsek üretelim yerlileşmeyle ilgili bir ajandası olduğunu gayet iyi biliyorum. Bu manada belki önce bu programın ismini yerlileştirmemiz lazım. Programın isminde hiç Türkçe bir kelime yok, bunu biraz Türkçeleştirebiliriz. Hem konuşurken daha rahat ederiz hem de herkese ulaşmak açısından Türkçe bir isim daha güzel olabilir. Evet böyle havalı duruyor ama hava her şey değil, biraz da muhataplarımıza ulaşabilmek önemli." diye konuştu.

"5G teknolojisinde öncü ülkelerden bir tanesi olabilmek için hummalı çalışmalar yürütüyoruz"
Mustafa Varank, artık her şeyin birbiriyle bağlantılı ve etkileşim içinde olduğu bir dünyada, inovasyonun kriterlerinin önemli ölçüde telekomünikasyon sistemlerinin yaygınlığı, güvenilirliği ve hızına bağlı bir şekle bürünmüş durumda olduğunu söyledi.

Şu an için daha yüksek veri hızlarını, daha gelişmiş ağ kapasitelerini ve daha düşük gecikme sürelerini mümkün kılan en son teknolojinin 5G olduğunu vurgulayan Varank, "Bu manada önümüzdeki yıllarda 5G ve ötesi teknolojiler, küresel rekabet gücünde ve refah düzeyinin belirlenmesinde önemli bir role sahip olacak. Ses, veri ve görüntü iletimini ileri bir boyuta taşıyarak nesnelerin interneti, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, robotik ve üretim teknolojileri gibi pek çok alanda yenilikleri bu sayede görmüş olacağız." dedi.

"5G altyapısının yerli ve milli olarak geliştirilmesine yönelik önemli mesafeler katettik"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, uygulama noktasında da çok daha önce projeleri başlattıklarını aktararak, "KOBİ'lerin, sanayinin ve üniversitelerin içerisinde olduğu, TÜBİTAK tarafından desteklenen uçtan uca yerli ve milli 5G haberleşme şebekesi projesiyle 5G altyapısının yerli ve milli olarak geliştirilmesine yönelik önemli mesafeler katettik. Gelinen aşamada, 7, 13 Ghz'lik radyolink sistemini, tamamen yerli ve milli 5G çekirdek şebeke yazılımını, 5G cihazları çekirdek şebekeye erişimlerini sağlayacak radyo erişim şebekesi yazılımını başarıyla tamamladık. 5G baz istasyonları için radyo frekans bileşenlerin, antenlerin ve vericilerin tasarımı tamamlandı ve bu manada şu anda saha testlerine geçildi. Ülkemizde 5G altyapısının kurulmaya başlamasıyla birlikte bu projenin çıktılarını da elbette sahada aktif olarak kullanmaya başlayacağız." diye konuştu.

Bu programda paydaşlardan birinin Nokia olduğunu ve kendilerini rakip olarak görmediklerini belirten Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nokia ile de nasıl iş birlikleri yapabiliriz, geliştirdiğimiz teknolojileri Nokia'nın 'core' şebekesine nasıl dahil edebiliriz, bunun derdindeyiz. Nokia ve başka şirketlerle de görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Yakın zamanda arkadaşlarımız Nokia'nın daveti üzerine bir ziyaret gerçekleştirecekler. Verdiğimiz 5G'ye dönük desteklerin somut çıktılarını sahada uygulayarak aslında hem bir manada güvenlik sorunlarını aşmış olacağız. Daha güvenli bir 5G networkünü elde etmiş olacağız. Aynı zamanda da global piyasaya ürünler üretmiş olacağız. Bu desteğin önemli olduğunu düşünüyorum ve bu projeyi de şimdiye kadar destekledik, (projeye) bundan sonra da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızla birlikte desteğimizi devam ettireceğiz.

Özellikle 5G altyapısının üretimde kullanılmasıyla ilgili sektörden gelen taleplerin farkındayız. Böyle bir test altyapısı oluşturulmasaydı biz bu projeyi uygulayamazdık. Bu manada sanayi sektörleriyle, temsilcileriyle, Arçelik'le görüşmelerimizi yapıyoruz. Bunun kullanım ve uygulama alanlarıyla ilgili de Bakanlık olarak elimizden ne destek gelirse bunu vermeye devam edeceğiz. Diğer taraftan, yine Bakanlığımızla ilişkili 5G teknolojisi alanında neler oluyor diye baktığımızda, şu anda teknoparklarda 5G alanında proje yürüten aktif firma sayısının 91 olduğunu görüyoruz. KOSGEB destek programları kapsamında 5G teknolojisiyle ilişkili 393 işletmeye şimdiye kadar 8 milyon liraya yakın destek ödemesi yaptık. TÜBİTAK burs ve destek programları kapsamında 5G alanında 91 projeye 550 milyon lira, sanayiye yönelik destek programları kapsamında ise 68 projeye 470 milyon lira destek verdik."

"ÇOK KISA SÜRE DIYEBILECEĞIMIZ BIR ZAMAN ZARFINDA ÖNEMLI ÇIKTILAR ELDE ETTIK"

Mustafa Varank, "5G@EndTech" programının 5G alanında faaliyet gösteren teknoloji tabanlı yerli girişimlerin üretimde geliştirdikleri uygulamaları desteklemek amacıyla kamu-özel sektör iş birliğiyle tasarlandığını bildirdi.

Bakanlık olarak bu projenin içerisinde yer almaktan büyük bir mutluluk duyduklarını ifade eden Varank, "Programın lansmanı haziran ayında yine burada gerçekleşmişti. Başvurular sonrasında 13 girişim bu programdan faydalanmaya hak kazandı. Bu girişimler programın koçlarıyla yüz yüze görüşme imkanına sahip oldular, farklı mentorluk destekleri aldılar. Uygulama geliştirme çalışmaları burada yapıldı. Bilgilendirme seminerleri gerçekleştirildi. Dünyanın en büyük girişimcilik etkinliklerinden Slush'a, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nin destekleriyle bu firmalarımızdan bazıları katılım sağladı. 4 girişim KOSGEB'den de yaklaşık 1,5 milyon lira destek aldı." ifadelerini kullandı.

Varank, otonom araç teknolojilerinin daha çok hayatta yer almaya başladığı bugünlerde, 5G sayesinde minimum veri ve zaman kaybıyla araç-araç ve araç-altyapı iletişiminin sorunsuz bir şekilde sağlanabildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"2026 yılına kadar 3,5 milyar cihaz, hatta belki de daha da fazlası 5G'ye bağlanacak. Önümüzdeki dönemde her alanda olmazsa olmaz bir teknolojiden bahsediyoruz. Oluşturacağı ekonomik değere baktığımızda da çok büyük rakamlar söz konusu. 5G'nin 2035 yılı sonuna kadar küresel pazarda 3,8 trilyon dolar ekonomik değer ve 25 milyona yakın istihdam oluşturması bekleniyor. İmalat sektöründe geliştirilecek uygulamalar ise ortaya çıkacak bu değerin önemli bir kısmını oluşturacak. Bu manada biz de 5G teknolojisinde öncü ülkelerden bir tanesi olabilmek için hummalı çalışmalar yürütüyoruz.

Artık yaşanan dönüşümleri uzaktan izleyen bir Türkiye yok. Doğru zamanda, doğru teknolojiye yatırım yapan bir Türkiye var. İHA'larda, Togg'da yaptığımızı, 5G'de de yapacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu doğrultuda 5G ve ötesi teknolojilerle bağlantılı yaşam noktasında biz yol haritamızı hazırladık. Biz bu yol haritasıyla 5G ve ötesi iletişim teknolojilerinin getireceği fırsatları değerlendirdik. Ekosistem geliştirme, mevzuat ve standartlar, teknolojik olgunluk, dikey sektörler boyutlarında stratejilerimizi şu anda belirledik. İnşallah yol haritamızı yakın bir zamanda kamuoyuyla paylaşacağız."

 

Kaynak: AA

5G Mustafa Varank varank teknoloji