Bakan Şimşek'ten kredi kartından yapılacak kesintiye ilişkin açıklama

Haber Merkezi
Ekonomi haberleri
Bakan Şimşek'ten kredi kartından yapılacak kesintiye ilişkin açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, en büyük gündem maddesi olan savunma sanayisine kredi kartlarından katkı payına ilişkin olarak "Zor bir çoğrafyadayız. Savunma sanayisine kaynak gerekiyor." açıklamasını yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz hafta yaptığı körfez turuna ilişkin olarak "Katar ve Kuveyt ziyaretim oldu. Her iki ülkenin de Karma Ekonomi Komisyonu Eşbaşkanıyım. Yakın dönemde Katar ile bir zirve yapılacak. Körfez bizim için ciddi fırsatlar barındırıyor. Özellikle turizmde çok önemli fırsatlar barındırıyor." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, en büyük gündem maddesi olan savunma sanayisine kredi kartlarından katkı payına ilişkin olarak "Zor bir çoğrafyadayız. Savunma sanayisine kaynak gerekiyor." açıklamasını yaptı.

NTV'de katıldığı bir yayında konuşan Bakan Şimşek "Biz sektörel çeşitliliği başarmış bir ülkeyiz. Yakın ülkelerden tedarik artık önemli bir konsept." ifadesini kullandı. 

Bakan Şimşek, önümüzdeki hafta ABD'de önemli yatırım bankalarıyla biraraya geleceklerini açıkladı.

Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle; "Cari açık Türkiye'nin yumuşak karnı. Cari açık geçen sene mayısta çok yüksekti. Cari açık neredeyse yüzde 1'in altına indi. Bölgesel çatışmalar olmasa cari açık dengede olurdu. Bizim esas cari açıkla ilgili projeksiyonlarımız yapısal dönüşümden geçiyor. Çok önemli adımlar attık. 284 ürün belirledik. Bu ürünlere krediyle dünyadan ve Türkiye'den yatırımları çekmek istiyoruz. 8 ana başlık altında 30 ürün 2030'a kadar 30 milyar dolarlık destekle. Şu anda öncelikli olan yeşil dönüşüm. Yüksek teknolojili ürün üretimine destek sağlanacak.

ENFLASYON

Enflasyon gerilemeye devam edecek. Temel mallar enflasyonu yüzde 28'e geriledi. Enflasyonu daha hızlı bir tempoda düşürmeyi arzularız ancak hizmet enflasyonu arzuladığımız hızda düşmüyor.

Kiralardaki üst limit gibi olaylar olmasaydı belki hizmetler enflasyonu daha fazla düşebilirdi. Kira artışındaki yüzde 25'lik üst limiti kaldırınca yenilenen kira sözleşmeleri yüzde 120'ye yakın artış oldu. Hizmetler enflasyonu zamanla gelirler politikasına güçlü tepki verecek. Enflasyon düşmeye başladıkça önümüzdeki dönem katılığı kıracağız. Enflasyonda düşüş fiyat artışının yavaşlaması demek. Enflasyonu düşürmek hiç kolay değil. Fiyat artışlarındaki yavaşlama devam edecek, bu program sonuç veriyor, uygulamakta kararlıyız.

Deprem ve EYT gibi maliye politikasına sınırlayıcı unsurlar var buna rağmen enflasyonda düşüş başlamış. Enflasyonda düşüş fiyat artışının yavaşlaması demek. Bu programı uygulayacağız. Bu program sonuç veriyor. Yenilenen kira sözleşmelerinin etkisi oldu. Geçmiş enflasyon baz alınıyor. Bunlar bir yıl sonra denklemden ve bazdan çıkacak. Konut arzının artması kira enflasyonunu etkileyecek.

Zamana ihtiyaç var, sabırla politikayı uygulacağız. Bu ülkede geçen sene muazzam bir deprem olmuş. Geçen sene bütçe açığı yüzde 5.2 idi. Açığın üçte ikisi deprem harcama kaynaklı. Deprem yaralarını sarmayı biz önceliklendirdik.

KAMUDA TASARRUF

Kiralık araçları yüzde 15 azalttık. Yakında Özellştirme İdaresi araç satışına başlayacak.

REZERVLER VE KKM

Ekonomi programımız sonuç veriyor. Net rezerv artışı 100 milyar doları aştı. Risk priminin 200'ün altında olması lazım ama bunu sağlayacağız, biraz sabır. KKM 59 haftadır kesintisiz düşüyor.

KREDİ KARTLARINDAN SAVUNMAYA KATKI PAYI

Kredi kartlarından savunma sanayiye aktarılacak kaynağın amacı ülkemizin caydırıcılığını artırmak. Zor bir çoğrafyadayız. Savunma sanayisinde ilave kaynak talebi oluştuğunda savunma sanayisine destek vermekle birlikte bütçenin deprem yaralarını sarmakla meşgul olduğunu belirttik."

Hava savunma sistemi kurulması kararı alındı, savunma sanayisinde 1000'in üzerinde proje var, hepsi yüksek teknoloji.

Kredi kartlarından aktarılacak kaynak savunma sanayi fonuna aktarılacak, bir kuruşu bile bize gelmeyecek. milletimiz buna emin olsun. Zamanında deprem sonrasında vergiler getirilmiş fakat bunlar deprem fonunda toplanmamış bütçeye aktarılmış.

Şu anda bütçede EYT ve depremi yönetmeye çalışıyoruz, ilave kaynak ihtiyacı doğdu zaman iki seçeneğimiz var, ya borçlanacağız ya da kendi kaynaklarımızla halletmemiz, bu da tabii işlemler üzerinden olabiliyor. Eleştirilere kulaklarımızı tıkayamayız, önerilerden bir teklif oluşmuş, Meclis'in değerlendirmesine sunulmuş, gelecek önerileri Meclis dikkate alacaktır.  İlkesel olarak bütçe dışı fonları doğru bulmuyorum ama savunma sanayisini destekle fonunun bütçe dışında olması doğru.

İSTİHDAM

Ekonomi istihdam yaratmaya devam ediyor. Önümüzdeki üç yıl için yıllık ortalama 750 bin civarında istihdam yaratmayı hedefliyoruz. Biz gerekirse istihdama yönelik ilave tedbir alırız."