Bakan Şimşek: Merkez Bankası'na 2 ayda 65 milyar dolar kaynak akışı oldu

Haber Merkezi
Ekonomi haberleri
Bakan Şimşek: Merkez Bankası'na 2 ayda 65 milyar dolar kaynak akışı oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eksi rezervin gündem olmaktan çıktığını söyledi. Bakan Şimşek "Son 2 ayda TCMB'ye 65 milyar dolar kaynak akışı oldu" dedi. Bakan Şimşek, kirada yüzde 25 sınırıyla ilgili de açıklamada bulundu.

NTV'de soruları yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eksi rezervin gündem olmaktan çıktığını söyledi. Bakan Şimşek "Son 2 ayda TCMB'ye 65 milyar dolar kaynak akışı oldu" dedi.

Şimşek, Merkez Bankası net rezervlerinin cuma günü 2020'den beri ilk kez artıya geçtiğini söyledi.

Bakan Şimşek'in değerlendirmeleri şöyle;

"Cari açık bu sene büyük ihtimalle 25 milyar dolar civarına inmiş olacak. Mayıs ayında çok büyük ihtimalle cari açık GSYH'nin yüzde 2,5'inin altına inmiş olacak. Cuma günü itibarıyla swap hariç net rezervler artıya geçti.

Rezervlerdeki iyileşme çok net bir şekilde Türkiye'nin kırılganlığını azaltmıştır, eksi rezerv bir gündem maddesi olmaktan çıkmıştır.  Kısa vadeli kaynaklar her an yön değiştirebilir, biz sırtımızı oraya dayamıyoruz. Türkiye'nin risk primi hala yüksek, çünkü programın daha başındayız, sabır ve kararlılıkla önümüzdeki 2,5 yıl uygulayacağız.

Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var; Aldığımız döviz karşılığı verdiğimiz TL'yi nasıl piyasadan geri çekeriz onunla uğraşıyoruz.  Program bizim öngördüğümüzden çok daha iyi çalışıyor.

Piyasa bugün "Bu program kararlılıkla uygulansın, 24 ay sonra enflasyon %20 civarına inecek" diyor, biz daha iyisi olacağını düşünüyoruz.

Piyasa önümüzdeki 12 ay için enflasyon yüzde 33 olacak diyor, biz piyasa öngörüsünün biraz muhafazakar olduğu kanısındayız. Enflasyon hem kalıcı hem hızlı bir şekilde düşüşün eşiğindedir.

Vergide adalet ve etkinliği sağlayacak bir çalışmanın neredeyse son aşamasına geldik; Haziran'a yetişir mi bilmiyorum. Özellikle gelecek sene bütçe açığı çok net bir şekilde yüzde 3'ün altına inecek.

Özellikle gelecek sene bütçe açığı çok net bir şekilde yüzde 3'ün altına inecek.  Bu enflasyon kalıcı olarak düşecek ama zaman alacak. Dış kaynak, rezerv ayağı, TL varlıklar tercihi; Bütün bunlar kurda göreceli bir istikrara işaret ediyor. Kur oynaklığı azaldı.

Bu bir ekip işi, Merkez Bankasında çok kaliteli bir ekip var. Cumhurbaşkanı Yardımcımız; ama önemli olan burada Cumhurbaşkanımızın programı sahiplenişidir. 

Bize münhasır sorunlar var, o sorunları çözmek bir sanat işidir.

Borçlanma senetlerine ilgi son dönemde muazzam bir şekilde arttı. Son 12 ayda net bazda DİBS'lere yabancı girişi 7,3 milyar dolar; Borsaya giriş de 3,6 milyar dolar. Son 12 ayda yaklaşık net bazda 17 milyar dolarlık bir giriş var. Bunlar daha erken aşama; Bizim enflasyonu indireceğimize dair güven arttığı zaman çok ciddi fon akışı olacağına inanıyoruz.

Şu anda taahhüt veya taahhüte dönüşecek pozisyonları dikkate alırsanız 60 milyar doların üzerinde bir kaynağı önümüzdeki üç yıl içinde Türkiye'ye kanalize edecekler; Biz sırtımızı sıcak paraya dayamıyoruz. Merkez Bankamız şu ana kadar oldukça proaktif; Biz Hazine olarak hazırız, sınırlarımız var ama elimizden geldiğince destekleyici olacağız. 

Bizim ne örtük ne açık bir kur taahhütümüz yoktur, olamaz.

(Kiralarda yüzde 25 artış sınırı) Bunu uzatacak bir düzenleme yapmazsak zaten ortadan kalkıyor; şu anda bir düzenleme yapma çalışmamız yok. Kira artışlarının makul bir patikaya inmesi için konut arzını artıracağız.

VERGİ ÇALIŞMALARI

Vergide adalet ve etkinlik noktasında bir reform yapacağız, kamu ihale reformu yapacağız. Bütün dünyada çok uluslu şirketlere asgari kurumlar vergisi uygulaması başlayacak, yüzde 15 gibi; Türkiye de tabii ki bu düzenlemeyi yapacak. Vergide istisna ve muafiyetlere bakıyoruz, bu konuda önemli bir çalışmamız var."